Categorieën
informatie
Tips voor de oudere kat

Tips voor de oudere kat

Door Marieke van de Weijer

De ouderdom komt met gebreken, en dat geldt ook voor katten! Er zijn tips & trucs om het leven van de oudere kat wat makkelijker te maken en we zullen ze in dit onderwerp verzamelen. Heb je een goede tip voor de oudere kat? Laat het ons weten!

kattenvoorlichting-oudere-kat-afstapje-opstapje-bank

Met stip op 1: de seniorencheck

Mijn advies is om bij iedere kat van 10 jaar of ouder jaarlijks een seniorencheck mét bloedonderzoek te laten doen. Standaard wordt de bloeddruk gemeten en door bloedonderzoek wordt de nierfunctie en de suiker getest (diabetes kan dan al in een vroeg stadium worden vastgesteld en is mogelijk is het dan nog op te lossen met het juiste voer!).

voerbakverhoging-oudere-oude-kat-mager
Tonick was echt een scharminkeltje, maar met tal van medicatie en supplementen (en vooral goed voer, klik op de foto voor info) pijnvrij en gelukkig – tot zijn dood op 18-jarige leeftijd ♥

Bloedonderzoek naar te snel werkende schildklier

Mocht dit niet standaard bij de seniorencheck in zitten, vraag dan expliciet om bloedonderzoek naar de schildklier. Zowel bij nierfalen als bij een te snel werkende schildklier (een te langzaam werkende schildklier komt bij katten niet voor!) worden de lichamelijke en/of gedragsmatige symptomen pas zichtbaar als het al in een vergevorderd stadium is. Dit tast de levenskwaliteit van je kat enorm aan en met name bij een te snel werkende schildklier lijdt een kat geestelijk heel erg, door de lichamelijke ongemakken. Bij een onbehandelde te snel werkende schildklier lopen de organen onherstelbare schade op.

kattenvoorlichting-kattenherplaatsing-kattenbemiddeling-raskattenherplaatsing

Vertrouw ALTIJD op jouw eigen kennis van je kat

Als jij al jaren met je kat samenleeft, dan ken je hem door en door en veel baasjes zien iedere kleine afwijking, lichamelijk of aan het gedrag van hun kat. Vertrouw ALTIJD op je eigen kennis van je kat en laat je niet afschepen door de dierenarts als je het gevoel hebt dat er iets mis is met je kat! Ik heb ook van klanten maar al te vaak gehoord dat ze het bij het rechte eind bleken te hebben, ook al was de afwijking nog zo klein. Ook mijn dierenarts van destijds heeft geleerd van de situatie met mijn kat!

Ik heb het met een van mijn eigen katten meegemaakt. Er was alleen een héél kleine afwijking in zijn gedrag te zien. Omdat mijn oudje (toen net 12 jaar) toen op het oog geen enkele lichamelijke afwijking had, wilde de dierenarts geen bloedonderzoek doen naar de schildklier. Hij had namelijk geen enkel bekend symptoom van een te snel werkende schildklier zoals veel miauwen, vermageren, agressie en veel eten en drinken. Ik heb bij mijn dierenarts van toen (inmiddels heb ik al langere tijd een betere!) hemel en aarde moeten bewegen om te laten testen op de schildklier. En ja, hoor, ik had gelijk: mijn kat had een te snel werkende schildklier dat door bloedonderzoek in een héél vroeg stadium werd ontdekt. Het had nog wel 2 jaar kunnen duren (!), zei de dierenarts, voordat lichamelijke symptomen zichtbaar zouden worden. De dierenarts heeft gelukkig aangegeven dat ze hiervan geleerd heeft en deze ervaring zeker mee zou nemen in de toekomst. Als ik dit niet had laten onderzoeken en pas bloedonderzoek had laten doen wanneer er lichamelijke afwijkingen waren, dan zouden de organen al zware en onherstelbare schade opgelopen hebben. Maar erger nog: mijn kat zou zich al die tijd hondsberoerd hebben gevoeld, terwijl je daar bij katten vaak helemaal niets van merkt.


kattenvoorlichting-kattenherplaatsing-kat-anoniem

Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Bij oudere honden en katten komt dit vaak voor. Eigenaren zien het meestal omdat de kat moeite heeft met traplopen, op de bank springen, met opstaan of met lopen. Dr. Corbee vertelde op de Felcan-kattendag van 2016 dat 61% van de katten ouder dan 6 jaar last heeft van artrose. En bij katten ouder dan 14 jaar, zou dat zelfs 82% zijn!

Doe de gratis online artrose-test

Jaren geleden heb ik eerst de gratis online artrose-test gedaan bij mijn 12-jarige katten en die resultaten heb ik meegenomen naar het consult bij de dierenarts. De uitslagen van de tekst kwamen exact overeen met de conclusies van de dierenarts. Zo kon ik de pijn, hinder en het ongemak van artrose gelukkig direct gaan behandelen.

Eten vanaf een verhoging

Drinken vanaf een verhoging: een omgekeerde fruitschaal, een anti-slipmatje (op rol, bij Action) en daarop een plat, breed waterschaaltje

Oudere katten die een verminderde nierfunctie en/of een te snel werkende schildklier hebben, zijn vaak misselijk. Met hun kop naar beneden eten verergert de misselijkheid vaak. Ook dat is een reden om voerbakjesverhogers te gebruiken bij oudere katten.

oudere-kat-eten-vanaf-verhoging-tips-kattenvoorlichting
eten vanaf een verhoging: een groot, diep schaaltje op z’n kop neerzetten, werkt daarvoor perfect!

Ik had op een bepaald moment drie bejaarde katten dus een verhoging voor de voer- en drinkbakjes was een goed idee!

Op de foto: dit zijn de bekende combi-standaarden waar baasjes normaal gesproken voer én water in doen in heel diepe, metalen bakjes. Dat is in alle opzichten een slecht idee. Katten drinken niet graag in de buurt van hun eten, diepe etensbakjes vinden de meeste katten niet prettig en metalen etensbakjes hebben ook nadelen.

Deze standaarden zijn echter uitstekend geschikt om platte schaaltjes (zoals tapasbakjes) op te plaatsen, met alléén voer (bijv. 1 bakje voor blikvoer en 1 bakje voor brokjes).

En wat had ik al in huis dat ik ook nog zou kunnen gebruiken? Onderstaand de huis-, tuin- en keukenoplossingen die heb ik gebruikt. Mijn bejaarde katten waren er erg blij mee en maakten er meteen gebruik van toen ik de “verhogingen” had neergezet.

Klik op de foto’s voor een vergroting


opstapje-oudere-kat-zoolove-zooplus-karton-krabmeubels-kattenherplaatsing
Een lichtgewicht kartonnen krabmeubeltje is niet zo stevig. Ik heb er twee stroken antislipmat onder gelegd (op rol, te koop bij Action)

Op de bank springen?

Ik heb destijds ook onderstaand krabmeubel gekocht bij Zooplus. Dit maakte het voor mijn oudere katten makkelijker om op de bank te komen, want op de bank springen lukte niet meer. Het was een groot succes! Ook vinden ze het leuk erbovenop te zitten en eens grondig de nagels eraan uit te krabben!

oudere-kat-artrose-opstapje-tonick-kartonnen-krabmeubel-krabplankje-kattenherplaatsing

Kattentrapje van Zooplus

Bij Zooplus (affiliate link) verkopen ze kattentrapjes die je zelf redelijk eenvoudig in elkaar kunt zetten. Ze staan mooi stevig en zijn heel fijn voor een oudere of minder mobiele kat, om op de bank of op het bed te komen.

Loopplank

Van Bianca kregen we deze goede tip! Zij heeft voor haar oudere kat met artrose en pijn een loopplank gekocht om op bed te komen, want haar kat gebruikt de krukjes en opstapjes niet. Deze loopplanken worden gebruikt om honden bijv. in de auto te laten stappen, maar ze werken dus ook uitstekend voor katten!

loopplank-oudere-kat-kattenvoorlichting


Nagels knippen

nagels-chloe-knippen-kattenvoorlichting-kat

Over nagels gesproken: houd de nagels van je oude kat goed in de gaten. De nagels van oude katten worden harder en niet iedere oude kat verzorgt zich nog zoals voorheen. Als ze artrose hebben, kunnen ze ook minder lopen op een harde ondergrond en hun nagels minder vaak uitkrabben, waardoor de nagels minder goed slijten. Lees hier meer over de nagelverzorging van katten.


Laat de verwarming aan

Oudere katten met artrose en/of een nieraandoening hebben veel last van kou. Een nierpatiënt kan zichzelf niet goed warm houden. Veel mensen zetten de verwarming laag of zelfs helemaal uit ‘s nachts, of als ze de hele dag zijn werken. Voor een oude kat wordt het dan echt te koud in huis. Laat de thermostaat op 18 graden staan (dag én nacht). Dit scheelt ook nog eens stookkosten! Het kost meer energie om een erg koud huis te verwarmen, dan dat de thermostaat de kamers maar een paar graden hoeft op te warmen.

De energiecrisis

In 2022 kampen we met een energiecrisis. Veel kattenbaasjes zijn gedwongen het huis minder te verwarmen dan ze normaal deden. Wat kun je dan doen als je een kat hebt die toch omgevingswarmte nodig heeft? Het LICG heeft een heel goed en onderbouwd artikel geschreven over de temperatuur die noodzakelijk is voor het welzijn van katten.

Alternatieven voor (hoog) moeten stoken

Warmtematjes voor katten

Goede alternatieven voor het (hoog of langdurig moeten stoken in huis) zijn speciale warmtedekentjes voor katten. Ik heb al jaren (van Zooplus) de ‘Molly’ in huis, hier vind je de andere warmtematjes die ze verkopen.

Brekz verkoopt de Pet Remedy verwarmingsmat.

Je zou zeggen dat je voor een kat toe kunt met een gewone elektrische deken, die is veel goedkoper in aanschaf dan de warmtematjes voor katten. Maar elektrische dekens zijn niet bedoeld voor katten en hieraan kleven dan ook risico’s: krabben aan het materiaal, erin ‘graven’ om een holletje te maken, waardoor de deken niet meer plat/vlak ligt (brandgevaar!) en ook het snoer is niet beschermd tegen kattennagels en -tandjes. Hoe goedkoop de oplossing ook lijkt, voor katten is een gewone elektrische deken geen veilige oplossing.

Een heel goede tip van Monique op onze Facebookpagina. Een zelfverwarmend kussen! Geen kosten en geen gedoe met stroom en snoeren, heel erg veilig! Te koop bij Amazon.

Wanneer elektriciteit goedkoper is dan gas

In 2022 is elektriciteit ook duur, maar wel goedkoper dan gas. Een heel goede optie in plaats van (hoog) stoken is het plaatselijk verwarmen met een elektrische kachel.

Ik ben zeer tevreden over deze Rowenta. Officieel is het een badkamerkacheltje (spatwaterdicht), maar met de turbostand is een groot deel van de ruimte in korte tijd behaaglijk.

De ecostand is muisstil en dat is heel fijn bij het thuiswerken. Ik heb het kacheltje op de grond staan bij mijn werkbureau. In mijn huis is het heel erg koud aan de grond. Ondanks een kleed onder mijn bureaustoel, warme kleding en thermosokken in mijn gevoerde sloffen (én het stoken in huis!) bleef ik het maar koud hebben omdat ik tijdens mijn werk stilzit achter de computer. Dit kleine kacheltje is voor mij echt een oplossing!

Het kacheltje is katveilig: er zit een deksel over het bedieningspaneel heen, zodat de katten niet per ongeluk zélf de kachel kunnen aanzetten. Maar zoals met ieder apparaat moet je het niet onbeheerd aan laten staan als je er niet bij bent.

Op Facebook verschijnen er al foto’s van kleine en grote elektrische kachels, waarbij de katten erop zitten te wachten tot het baasje ze aanzet. 🙂 Een elektrische kachel is – eventueel samen met alle andere betaalbare opties voor je kat – een fijne optie om een bepaalde locatie voor jouw kat aangenaam te verwarmen.


Koop een nachtlampje

Zorg ’s nachts voor een rustige en veilige slaapplaats voor je oude kat. Veel oudere katten zien wat minder goed of raken ‘s nachts gedesoriënteerd. Sommige (demente) oude katten gaan “spoken” of dwalen door het huis. Laat een lichtje of nachtlampje branden zodat je oudje beter kan zien ‘s nachts.


Tip van een van onze volgers: eigen knuffeltje

Deze goede tip kregen we van een van onze Facebookvolgers.

Op aanraden van onze dierenarts destijds hebben we onze dementerende kat toen een knuffelbeestje gegeven in haar slaapmandje ‘s nachts. Ze schreeuwde veel ‘s nachts, met nachtlampje en eigen knuffel werd dit veel minder. (Bij ons boven slapen wilde ze niet).

Dank voor deze tip, Angela Mundi!


voerbakverhoging-oudere-oude-kat-mager

Kammen van de oudere kat

Een goede vraag van Myra!

“Goeiemorgen, ik heb even een vraagje over de vacht van katten. Daar ze al op leeftijd zijn, wordt het verzorgen van hun vacht wat lastiger voor ze. Nu wil ik graag weten wat een goede borstel of kam is zodat ik de ze wat kan helpen. Alvast bedankt.”

Reactie van Marieke:

“Hoi Myra! Voor de meeste katten werkt een slickerborstel goed. Kam in ieder geval zo weinig mogelijk. Hier staat daar een interessant artikel over: En extra voorzichtig bij de botjes, dat doet vaak pijn, zeker als ze magerder worden.”

Myra vind het een beetje enge borstels en heeft daarom een gewoon kammetje gebruikt, maar de onder vacht of losse plukken gaan er daar niet goed mee uit.

Marieke heeft wel goede ervaringen met de slickerborstel: “als je het heel zacht doet, gaat het goed, ik had vroeger de neiging er te hard mee te drukken. Het werkt wel heel erg fijn moet ik zeggen. Een gewone kam met grove tanden is wel fijn om klitten en vilten uit elkaar te pulken maar voor kammen vind ik het vrij zinloos.”

Geen enkele vacht is natuurlijk hetzelfde en de oudere kat kan erg veel baat hebben bij een fijne trimbeurt of het kammen door een vakvrouw met deskundige materialen. Dat geldt ook zeker voor kortharige katten! Op deze website vind je goede trimsalons.


Choline bij klachten van dementie

Helaas wordt door baasjes zèlf maar al te makkelijk de ‘diagnose’ dementie gesteld bij een oudere kat. Dementie bij katten kan alleen maar worden vastgesteld door de dierenarts, nadat álle medische oorzaken zijn uitgesloten. Want helaas blijkt er bij de oudere kat maar al te vaak een medische oorzaak ten grondslag te liggen aan afwijkend gedrag. En aandoeningen zoals een te snel werkende schildklier bijvoorbeeld, die bijv. overmatig miauwen met zich meebrengen, zijn zó makkelijk te behandelen! Dan zie je ook dat een kat veel lekkerder in zijn vel zit.

Mocht je kat echter wel degelijk dementie-achtige klachten hebben, dan is Choline echt een aanrader. Ik heb dit middel aan verschillende baasjes aangeraden en er positieve feedback over gekregen, waar eerder geprobeerde supplementen en middeltjes in het geheel geen effect hadden. Mocht je kat dan ook (‘s nachts) overmatig miauwen of andere klachten hebben die passen bij dementie, dan is Choline zéker de moeite van het proberen waard! Je kunt het o.a. hier online kopen.


Hoe oud is jouw kat in mensenjaren?

Hoe oud is jouw kat in mensenjaren? Volgens de dierenarts van Jacker.nl is dit een goed overzicht, hoewel het natuurlijk – net als bij mensen – per kat verschilt.

hoe-oud-is-je-kat-tabel-kattenherplaatsing


Jouw bejaarde kat in de laatste levensfase

Heb je een (hoog-)bejaarde kat in de laatste levensfase? En ben je genoodzaakt afstand te doen van jouw oude kat? We verwijzen je hiervoor graag naar deze betrouwbare organisatie:

stichting-beertje-opvang-oude-zieke-katten-kattenvoorlichting-kattenherplaatsing

Stichting Beertje in Maarn biedt een thuis aan zieke katten in de laatste levensfase. Ook kun je terecht voor persoonlijk en praktisch advies, als je thuis zorgt voor een oude en/of zieke kat die niet lang meer te leven heeft.


Meer lezen over artrose


Interessant artikel: oudere katten blijven het dichtst bij huis.
Lees het artikel van het Katten Kenniscentrum Nederland daarover hier.


Misschien vind je deze blog van Praktijk voor Kattengedrag ook interessant om te lezen: de ouderdom komt met gebreken. Een helder overzicht van veelvoorkomende kwalen en aandoeningen bij oudere katten


Oudere katten kunnen het extra moeilijk hebben met warm weer. Lees hier alles over katten en warmte en wat je kunt doen om je oudere kat op een veilige en verantwoorde manier te koelen!

In dit bericht antwoorden op deze veelgestelde vragen over de leeftijd van katten!

  • hoe oud wordt een kat gemiddeld?
  • hoe oud was de oudste kat ter wereld?
  • welke kattenrassen worden het oudst?