Tips voor de oudere kat

Tips voor de oudere kat

De ouderdom komt met gebreken, en dat geldt ook voor katten! Er zijn tips & trucs om het leven van de oudere kat wat makkelijker te maken en we zullen ze in dit onderwerp verzamelen. Heb je een goede tip voor de oudere kat? Laat het ons weten!


Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Bij oudere honden en katten komt dit vaak voor. Eigenaren zien het meestal omdat de kat moeite heeft met traplopen, op de bank springen, met opstaan of met lopen. Dr. Corbee vertelde op de Felcan-kattendag van 2016 dat 61% van de katten ouder dan 6 jaar last heeft van artrose. En bij katten ouder dan 14 jaar, zou dat zelfs 82% zijn!

Drinken vanaf een verhoging: een omgekeerde fruitschaal, een anti-slipmatje (op rol, bij Action) en daarop een plat, breed waterschaaltje

Marieke voegt daaraan toe: oudere katten die een verminderde nierfunctie hebben, zijn vaak misselijk. Met hun kop naar beneden eten verergert de misselijkheid vaak. Ook dat is een reden om voerbakjesverhogers te gebruiken bij oudere katten.

Marieke had op een bepaald moment drie bejaarde katten dus een verhoging voor de voer- en drinkbakjes was een goed idee! Wat heb ik in huis dat ook goed zou kunnen werken? Onderstaand de oplossingen. De bejaarde katten van Marieke zijn er erg blij mee en maakten er meteen gebruik van toen ze de “verhogingen” had neergezet.

Klik op de foto’s voor een vergroting


opstapje-oudere-kat-zoolove-zooplus-karton-krabmeubels-kattenherplaatsing
Een lichtgewicht kartonnen krabmeubeltje is niet zo stevig. Ik heb er twee stroken antislipmat onder gelegd (op rol, te koop bij Action)

Op de bank springen?

Marieke heeft ook onderstaand krabmeubel gekocht bij Zooplus. Dit maakt het voor haar oudere katten makkelijker om op de bank te komen, want op de bank springen lukt niet meer. Het is een groot succes, ook vinden ze het leuk erbovenop te zitten en eens grondig de nagels eraan uit te krabben!

oudere-kat-artrose-opstapje-tonick-kartonnen-krabmeubel-krabplankje-kattenherplaatsing

Kattentrapje van Zooplus

Bij Zooplus (affiliate link) verkopen ze kattentrapjes die je zelf redelijk eenvoudig in elkaar kunt zetten. Ze staan mooi stevig en zijn heel fijn voor een oudere of minder mobiele kat, om op de bank of op het bed te komen.

Loopplank

Van Bianca kregen we deze goede tip! Zij heeft voor haar oudere kat met artrose en pijn een loopplank gekocht om op bed te komen, want haar kat gebruikt de krukjes en opstapjes niet. Deze loopplanken worden gebruikt om honden bijv. in de auto te laten stappen, maar ze werken dus ook uitstekend voor katten!

loopplank-oudere-kat-kattenvoorlichting


Nagels knippen

nagels-chloe-knippen-kattenvoorlichting-kat

Over nagels gesproken: houd de nagels van je oude kat goed in de gaten. De nagels van oude katten worden harder en niet iedere oude kat verzorgt zich nog zoals voorheen. Als ze artrose hebben, kunnen ze ook minder lopen op een harde ondergrond en hun nagels minder vaak uitkrabben, waardoor de nagels minder goed slijten. Lees hier meer over de nagelverzorging van katten.


Laat de verwarming aan

Oudere katten met artrose en/of een nieraandoening hebben veel last van kou. Een nierpatiënt kan zichzelf niet goed warm houden. Veel mensen zetten de verwarming laag of zelfs helemaal uit ‘s nachts, of als ze de hele dag zijn werken. Voor een oude kat wordt het dan echt te koud in huis. Laat de thermostaat op 15 graden staan (dag en nacht). Dit scheelt ook nog eens stookkosten! Het kost meer energie om een erg koud huis te verwarmen, dan dat de thermostaat de kamers maar een paar graden hoeft op te warmen. Marieke vond dit voor oud, mager mannetje Tonick (met nierproblemen en artrose) toch echt nog te koud en zij had de verwarming in zijn laatste levensjaar altijd op 17 graden staan.

voerbakverhoging-oudere-oude-kat-mager


Koop een nachtlampje

Zorg ’s nachts voor een rustige en veilige slaapplaats voor je oude kat. Veel oudere katten zien wat minder goed of raken ‘s nachts gedesoriënteerd. Sommige (demente) oude katten gaan “spoken” of dwalen door het huis. Laat een lichtje of nachtlampje branden zodat je oudje beter kan zien ‘s nachts.


Tip van een van onze volgers: eigen knuffeltje

Deze goede tip kregen we van een van onze Facebookvolgers.

Op aanraden van onze dierenarts destijds hebben we onze dementerende kat toen een knuffelbeestje gegeven in haar slaapmandje ‘s nachts. Ze schreeuwde veel ‘s nachts, met nachtlampje en eigen knuffel werd dit veel minder. (Bij ons boven slapen wilde ze niet).

Dank voor deze tip, Angela Mundi!


Kammen van de oudere kat

Een goede vraag van Myra!

“Goeiemorgen, ik heb even een vraagje over de vacht van katten. Daar ze al op leeftijd zijn, wordt het verzorgen van hun vacht wat lastiger voor ze. Nu wil ik graag weten wat een goede borstel of kam is zodat ik de ze wat kan helpen. Alvast bedankt. ”

Reactie van Marieke:

“Hoi Myra! Voor de meeste katten werkt een slickerborstel goed. Kam in ieder geval zo weinig mogelijk. Hier staat daar een interessant artikel over: En extra voorzichtig bij de botjes, dat doet vaak pijn, zeker als ze magerder worden.”

Myra vind het een beetje enge borstels en heeft daarom een gewoon kammetje gebruikt, maar de onder vacht of losse plukken gaan er daar niet goed mee uit.

Marieke heeft wel goede ervaringen met de slickerborstel: “als je het heel zacht doet, gaat het goed, ik had vroeger de neiging er te hard mee te drukken. Het werkt wel heel erg fijn moet ik zeggen. Een gewone kam met grove tanden is wel fijn om klitten en vilten uit elkaar te pulken maar voor kammen vind ik het vrij zinloos.”

Geen vacht is natuurlijk hetzelfde en de oudere kat kan erg veel baat hebben bij een fijne trimbeurt of kammen door een vakvrouw met deskundige materialen. Dat geldt ook voor kortharige katten! Op deze website vind je goede trimsalons.


Hoe oud is jouw kat in mensenjaren? Volgens de dierenarts van Jacker.nl is dit een goed overzicht, hoewel het natuurlijk – net als bij mensen – per kat verschilt.

hoe-oud-is-je-kat-tabel-kattenherplaatsing


Specifiek advies nodig voor jouw bejaarde en/of zieke kat?

Heb je specifiek advies nodig voor jouw (hoog-)bejaarde kat? heb je een oude kat in de laatste levensfase thuis wonen waar je praktisch advies voor zou willen krijgen? Of ben je genoodzaakt afstand te doen van jouw oude kat? We verwijzen je hiervoor graag naar deze betrouwbare organisaties:

stichting-beertje-opvang-oude-zieke-katten-kattenvoorlichting-kattenherplaatsing

Stichting Beertje in Maarn biedt een thuis aan zieke katten in de laatste levensfase. Ook kun je terecht voor persoonlijk en praktisch advies, als je thuis zorgt voor een oude en/of zieke kat die niet lang meer te leven heeft.

knarrekat-opvang-oude-katten-kattenvoorlichting-kattenherplaatsing

Stichting Knarrekat in Arnhem vangt oude en moeilijk plaatsbare katten op in huiselijke omgeving. Ze hebben erg veel ervaring met hoogbejaarde katten en weten wat er allemaal komt kijken bij de voeding en verzorging van zulke oude katten. Vanuit hun ervaring kunnen ze je goed advies op maat geven.


Interessant artikel: oudere katten blijven het dichtst bij huis.
Lees het artikel van het Katten Kenniscentrum Nederland daarover hier.


Misschien vind je deze blog van Praktijk voor Kattengedrag ook interessant om te lezen: de ouderdom komt met gebreken. Een helder overzicht van veelvoorkomende kwalen en aandoeningen bij oudere katten.


Oudere katten kunnen het extra moeilijk hebben met warm weer. Lees hier alles over katten en warmte en wat je kunt doen om je oudere kat op een veilige en verantwoorde manier te koelen!

Ben je tevreden Marieke’s voorlichting? Steun mij GRATIS en shop bij Zooplus!