Traumeel voor katten

De wondere werking van Traumeel

traumeel-dieren-kattenvoorlichting

Door Marieke van de Weijer

Mijn 12-jarige katten kregen last van artrose. In eerste instantie was het slechts lichte artrose, volgens mijn dierenarts en deze online test.

Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Bij oudere honden en katten komt dit vaak voor. Eigenaren zien het meestal omdat de kat moeite heeft met traplopen, op de bank springen, met opstaan of met lopen. Dr. Corbee vertelde op de Felcan-kattendag van 2016 dat 61% van de katten ouder dan 6 jaar last heeft van artrose. En bij katten ouder dan 14 jaar, zou dat zelfs 82% zijn!

Artrose wordt bij katten vaak over het hoofd gezien. Katten zijn meesters in het verbergen van (chronische) pijn.

Pijnbestrijding

De meeste dierenartsen zullen dan Meloxicam voorschrijven (merknamen: Metacam, Novacam). Dit is een NSAID (afkorting van non-steroidal anti-inflammatory drug, niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel). Dit medicijn is ontstekingsremmend en pijnstillend. Het komt in de vorm van vloeistof met een spuitje zonder naald. Je kunt dit mengen door blikvoeding, een beetje catmilk of yoghurt. Sommige katten vinden het heel lekker en likken het zo van het spuitje af.

Helaas is Meloxicam middel niet ongevaarlijk en zeker niet op lange termijn. Bij langdurig gebruik of bij een hoge dosering (als dat noodzakelijk is om de pijn tegen te gaan) zijn er de volgende risico’s (uit: de bijsluiter):

  • maag- of darmzweren;
  • ernstige aantasting van de nieren en de nierfunctie;
  • door de bloedverdunnende werking kan er door de maagdarm-zweren behoorlijk bloedverlies optreden;
  • het gebruik bij zeer jonge dieren en bij lever- of nierpatiënten moet zeer terughoudend gebeuren, dus alleen als er geen alternatieven zijn en dan in een zeer lage dosering.

Bij dit middel bestaat daarnaast een zeer grote individuele gevoeligheid. Het ene dier kan bij een eenmalige dosering al ernstige last van zijn maag krijgen en misselijk worden, terwijl het andere dier dit middel wekenlang zonder problemen kan gebruiken. In het algemeen wordt geadviseerd dit middel niet op nuchtere maag te geven, altijd samen met een beetje voedsel.

Mijn katten konden vervolgens jarenlang toe met een heel lage dosering Novacam. Maar toen ze 15 jaar oud waren, was hun nierfunctie behoorlijk achteruit gegaan. Het advies van mijn dierenarts was zo weinig mogelijk Novacam te geven. Iets anders was er volgens haar niet aan te doen. Dat was een probleem! Als ik minder gaf dan de maximale dosering, dan liepen mijn katten kreupel van de pijn. Wat nu?

tonick-uitrekken-stretchen-kattenweetjes-kattenfeiten-soepel-artrose-traumeelAlternatieve pijnmedicatie

Dierenartsen zeggen dat er geen alternatief is voor Meloxicam tegen de pijn van artrose. In de reguliere dierengeneeskunde is dat op dit moment inderdaad zo. Ik kwam in gesprek met een homeopaat voor dieren en zij adviseerde mij Traumeel te proberen. Het voordeel van dit homeopathische middel is dat het 14 dagen gegeven kan worden. Is er geen enkel effect te zien, dan is geen resultaat meer te verwachten bij het voortzetten van het gebruik van dit middel en dan kun je ermee stoppen.

Ik ben de bejaarde katten 3x per dag een tablet Traumeel gaan geven. Ik verpulver de pil met een lepel in een etensbakje, ik geef per kat een halve stick liquid snack en ze likken het bakje zonder problemen 3x per dag leeg. De Novacam heb ik afgebouwd (elke dag een streepje/voor één kilo lichaamsgewicht minder gaan geven). Ik wist niet wat ik zag. Mijn 16-jarige katten renden weer als jonge katjes de trap op en af! Ik kon uiteindelijk bij alledrie mijn oudjes stoppen met de Novacam.

Als je het gedrag en de lichamelijke activiteit van je kat goed observeert en direct terugkeert naar de door de dierenarts aanbevolen dosering Meloxicam als je kat tekenen van pijn, ongemak of hinder vertoont, dan is Traumeel zéker het proberen waard. Traumeel heeft geen vervelende bijwerkingen en brengt het lichaam geen schade toe, ook niet op lange termijn.

Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts

Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts! Besef wel dat regulier geschoolde dierenartsen nog nooit van Traumeel hebben gehoord, niet bekend zijn met de eventuele werking of het effect ervan en ook geen advies kunnen geven over Traumeel. Wil je gedegen advies over het gebruik van Traumeel bij artrose, kies dan voor een dierenarts die regulier geschoold is en daarnaast opleidingen op alternatief vlak heeft gevolgd. Wij vinden Tannetje Koning een erg goede dierenarts. Ook Sterkliniek Dierenartsen in Heiloo, Any Animal bevelen wij juist voor dit soort vragen van harte aan.

Belangrijke overweging: een lang leven met pijn?

Hoewel Metacam niet onschuldig is, is het wel belangrijk te beseffen dat dit voor sommige katten het enige middel is dat afdoende werkt tegen de pijn. Zoals Praktijk voor Kattengedrag terecht opmerkt:

gun je een oudere kat met artrose of andere chronische pijnklachten een mogelijk korter maar pijnvrij leven of een langer leven mét pijn?

Ook voor ons is het antwoord simpel. Katten moeten op geen enkele manier lijden. En als dat betekent dat ze Metacam moeten krijgen, dan zouden baasjes dat moeten doen.

Lees hier meer over pijn en pijnstilling bij katten.

Wat is Traumeel?

Traumeel is een homeopathisch geneesmiddel voor mens, hond, kat en paard. Het geeft doeltreffende verlichting bij spier- en gewrichtspijn en ontstekingen die gepaard gaan met blessures zoals verstuikingen en kneuzingen. Het is bedoeld voor acute of chronische aandoeningen van het bewegingsapparaat. Traumeel is een veelzijdige pijnverlichter. Het bevat geen steroïdes en is ontstekingsremmend en pijnstillend. Traumeel behandelt en verbetert onregelmatigheden, verbetert prestaties en is dopingvrij.

Welke stoffen zitten er in Traumeel S-tabletten?

De actieve bestanddelen van 1 tablet van 301,5 mg zijn: Arnica montana D2, Calendula officinalis D2, Hamamelis virginiana D2, Millefolium D3 telkens 15 mg; Belladonna D4 75 mg; Aconitum napellus D3, Mercurius solubilis D8, Hepar sulphur D8 telkens 30 mg; Chamomilla D3, Symphytum officinale D8 telkens 24 mg; Bellis perennis D2, Echinacea angustifolia D2, Echinacea purpurea D2 telkens 6 mg; Hypericum perforatum D2 3 mg. De andere bestanddelen (hulpstoffen) zijn: lactose, magnesiumstearaat.

Hoeveel geef je aan een kat?

Je verpulvert 3x per dag met een lepel één pil in een etensbakje. Als je het daarna mengt met blikvoer of bijvoorbeeld liquid snack, dan wordt dit door katten heel goed gegeten. Het kan ook gemengd worden met een beetje yoghurt of catmilk. De pilletjes zijn geheel smaakloos en zelfs mijn kat die ieder afwijkend medicijnsmaakje in zijn eten opmerkte en het vervolgens weigerde te eten, at zijn voer met Traumeel zonder problemen!

Dosering aanpassen?

Over de dosering zei de homeopaat voor dieren het volgende:

Traumeel geef je 2 à 3x per dag, 1 tablet. Even kijken hoe ze reageren als je mindert. Merk je dat ze weer meer klachten krijgen? Dan gewoon 3x daags 1 tablet aanhouden. Chronische aandoeningen kun je in het algemeen als onderhoudsdosis zelfs nog terugbrengen naar 1x per dag. Maar net zoals mensen zijn dieren uniek! Dus probeer het even uit, je kunt altijd zonder problemen terug verhogen!

De wondere werking van Traumeel

Enthousiast deelde ik het goede effect van dit middel met de homeopaat voor dieren die mij dit had aangeraden. Zij wist dat ik een ex-zwerfkitten heb. Chloe maakt gedurende het jaar regelmatig situaties mee waardoor zij een (ernstige) terugval krijgt in haar angstklachten. Zo werd onze tuin bijvoorbeeld bezocht door een zwerfkat. Chloe was bang van hem. Hij sproeide urine op de veilige plekjes van Chloe en ze raakte daar erg gestresst van. Ze at niet meer rustig, ze schrok van ieder geluid, ze was constant op haar hoede en ze was steeds bang dat hij weer in de tuin zou komen.

chloe-o-brian-geboren-augustus-2007-gastblog-tips-stress-traumeel-rouwproces

Het staat niet in de bijsluiter, maar de homeopaat voor dieren wist me te vertellen dat Traumeel ook gebruikt kan worden bij angstklachten. Ik besloot het daarvoor ook eens twee weken in te zetten. Het resultaat is eigenlijk nog beter dan Zylkène (te koop bij o.a. Medpets), dat wij al jaren aanraden tegen (milde) angstklachten. Ik zag al effect na een paar dagen! Traumeel is daarnaast een stuk goedkoper bij dagelijks gebruik.

De wondere werking van Traumeel! Heb je een kat met artrose of angstklachten, dan is het gebruik van Traumeel zeker de moeite waard om te proberen en ik hoop dat het voor jouw katten net zo goed werkt als bij mijn katten!

Waar te koop?

Traumeel is bij bijna iedere drogist, natuurwinkel en bij online dierenspeciaalzaken, apotheken en drogisterijen te koop. Ga je Traumeel voor het eerst proberen, kies dan de kleinste verpakking van 50 tabletten.

Grote prijsverschillen

Gek genoeg zijn er grote prijsverschillen tussen de verkooppunten in Nederland en elders in Europa. Het is aanzienlijk goedkoper om Traumeel online te bestellen in Duitsland of België.

Marieke heeft zeer goede ervaringen met deze online apotheek in België: Viata Online Apotheek. Boven een bepaald bedrag betaal je geen verzendkosten en de Traumeel is hier fors goedkoper dan in Nederland. De verzending is snel en probleemloos en de klantenservice van Viata is goed.

Nog goedkoper

Nog goedkoper zijn de tabletten die alleen geschikt zijn voor honden en katten (en dus niet voor menselijke consumptie mogen worden gebruikt). Deze heb ik gevonden bij Online Pharma 48, online te bestellen in Duitsland. Let er bij het bestellen op dat je aan het bestelbedrag komt zodat je zo min mogelijk verzendkosten betaalt. Omdat Chloe 3 tabletten per dag krijgt, loont het voor mij om drie potten tegelijk te bestellen.

traumeeltabletten-online-pharma-duitsland-wondere-werking-traumeel


Misschien vind je dit artikel over artrose ook interessant om te lezen.

Andere middelen tegen kortdurende stress bij katten lees je hier.

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!