
Trek op tijd aan de bel
Een aantal keren per jaar krijgen wij een telefoontje, mailtje of een privébericht op Facebook van mensen die ten einde raad zijn, maar nu pas bij ons aan de bel trekken. Zij hebben dan eerst maandenlang gevraagd bij vrienden, kennissen, familie en collega’s of zij hen konden helpen met hun probleem.
Inhoudsopgave
- 1 Trek op tijd aan de bel
- 1.1 Te laat melden om nog om hulp te kunnen bieden
- 1.2 Acute vraag naar opvang van katten
- 1.3 Herplaatsen van je kat
- 1.4 Gedragsproblemen van je kat
- 1.5 Bemiddeling bij herplaatsing
- 1.6 Dierenvoedselhulp aan honden en katten
- 1.7 Voer en medicatie voor minimahuisdieren
- 1.8 Minimadierenartsen
- 1.9 Financiële hulp bij sterilisatie of castratie
- 1.10 Hulp bij het betalen van de dierenartsrekening
- 1.11 Opvang voor je dieren als je in nood bent of dakloos wordt
- 1.12 Maatschappelijke Dierenhulp
- 1.13 Dierenhulp voor minima (informatie van het LICG)
- 1.14 Hulp aan huisdieren in België
Te laat melden om nog om hulp te kunnen bieden
En pas als het (bijna) te laat is, trekken ze bij ons aan de bel. Dat is ontzettend jammer. Als mensen zich zo laat melden dan is er nog maar weinig dat wij nog kunnen doen.
Acute vraag naar opvang van katten
Herplaatsing is een goede optie, maar de meeste katten die bij ons worden aangemeld, blijven thuis wonen tot een nieuw thuis gevonden is. Het is ook mogelijk om jouw kat onder te brengen in een goed pension of kattenhotel – en dat we van daaruit zoeken naar een nieuw thuis. Kijk voor adressen in dit bericht.
Herplaatsen van je kat
De redenen dat mensen hun katten voor bemiddeling bij herplaatsing bij ons aanmelden zijn heel divers. De bemiddelingstermijn is drie maanden en dit is doorgaans meer dan voldoende om een nieuw thuis te vinden. Als mensen zich pas een paar weken of zelfs een paar dagen vóór het moment dat de katten dakloos worden bij ons melden, dan is er vaak niets meer dat wij kunnen betekenen en dat vinden we bijzonder jammer. We zijn dan genoodzaakt mensen te verwijzen naar het dierenasiel voor de opvang van hun kat. Liever hadden wij samen naar een andere oplossing gezocht, zeker in het belang van de katten!
Daarom is ons dringende advies:
heb je een probleem, neem contact met ons op en wacht daar niet mee
Gedragsproblemen van je kat
Als het gaat om een gedragsprobleem dat voor jou onoplosbaar lijkt, dan is er vaak nog heel veel aan te doen. Wij kennen aantoonbaar goede, gediplomeerde kattengedragstherapeuten die menig kat en eigenaar uit de problemen hebben geholpen. Tip: je kunt eerst gratis telefonisch advies vragen voordat je besluit of je een traject wil ingaan. Gediplomeerde kattengedragstherapeuten vind je via deze twee websites:
Bemiddeling bij herplaatsing
Als je je tijdig meldt, dan is de kans heel groot dat via een bemiddelingstraject een fijn nieuw thuis voor jouw kat gevonden kan worden.
Dierenvoedselhulp aan honden en katten
Mocht je iemand zijn of kennen die momenteel het hoofd niet boven water kan houden waardoor de hond of kat tekort komt – in welke zin dan ook – of kun je je hond even niet meer bieden wat hij nodig heeft: neem dan contact op met een dierenvoedselbank. Alle dierenvoedselbanken in Nederland vind je in deze lijst.
Voer en medicatie voor minimahuisdieren
In deze (openbare) groep op Facebook kun je een oproep doen voor voer, voedingssupplementen of medicatie. Je kunt dit zelf ook aanbieden. Deze groep is met name bedoeld voor minimabaasjes. Digitaal aanmelden voor directe hulp van Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn zélf is ook mogelijk! ‘Let wel: Het is niet zo dat wij dan direct iets kunnen uitleveren. Mocht er materiaal beschikbaar komen, dan kijken we snel op onze lijst wie het voer of de medicatie goed zou kunnen gebruiken voor haar/zijn huisdier.’ Hoe kun je je aanmelden? Klik daarvoor hier.
Minimadierenartsen
Op de website van het LICG vind je een lijst van minimadierenartsen en dierenvoedselbanken in Nederland.
BeterBeest dierenarts in Amersfoort
BeterBeest heeft een Sociaal Tarief. Dat is een gereduceerd tarief voor diereigenaren die moeten leven van een inkomen op of onder de bijstandsnorm of bij de Voedselbank lopen. Het tarief is gebaseerd op de kostprijs, en geldt voor consulten, handelingen, operaties en ingrepen. Kijk hier voor meer informatie en de voorwaarden.
Financiële hulp bij sterilisatie of castratie
Uiteraard hebben wij voorwaarden als je je kat aanmeldt voor bemiddeling bij herplaatsing. Een daarvan is dat jouw kat gesteriliseerd of gecastreerd moet zijn. Als daar de financiële middelen voor ontbreken, dan kun je je wenden tot Stichting Mens en Dier Nederland voor eventuele financiële hulp bij sterilisatie of castratie. Klik hier voor meer informatie over de castratieprojecten.
Hulp bij het betalen van de dierenartsrekening
Deze lijst is voor mensen die steun zoeken bij de betaling van de dierenartsrekening. Iedere organisatie heeft eigen eisen, dus lees de eisen per organisatie even goed door voordat je een aanvraag doet.
Stichting Waarborgfonds Quidem Carus
Als er sprake is van een financieel probleem waardoor je de dierenartsrekening niet kunt betalen, neem dan contact op met Stichting Waarborgfonds Quidem Carus. Deze stichting helpt bij deze acute situaties. Samen met de dierenarts bekijken zij de mogelijkheden en leveren onder voorwaarden een financiële bijdrage. Je kunt zelf via de website een aanvraag indienen, of per post:
Stichting Waarborgfonds Quidem Carus
Administratiekantoor Zuilen
(geen bezoekadres)
Tafelbergdreef 180
3564 AG UTRECHT
Andere stichtingen
Stichting Hulp aan dieren in nood
Stichting Abri voor Dieren ondersteunt organisaties, instellingen en stichtingen die tot doel hebben dieren een ‘dierwaardig’ bestaan te geven. Naast organisaties, instellingen en stichtingen kunnen ook particulieren een aanvraag voor een project doen.
Stichting Sterk voor Dieren
Stichting Sterk voor Dieren biedt ondersteuning aan minimabaasjes door het verstrekken van o.a. dierenvoeding en helpt met bijdragen aan o.a. medische kosten of crematie van een huisdier. Daarnaast bieden ze hulp bij de herplaatsing van je hond. De stichting biedt hulp aan honden, katten, vogels, konijnen en knaagdieren. De stichting verleent geen hulp als tijdens of ná een hulpvraag een nieuw huisdier is aangeschaft.
Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn
Voor een ernstig ziek of gewond huisdier dat (acute) medische zorg nodig heeft, kun je contact opnemen met Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn.
Dit is een onafhankelijk landelijk platform voor mensen met een huisdier, zelf (tijdelijk) verkerend in een ernstige minimasituatie (al dan niet aangesloten bij een reguliere voedselbank). Huisdierenwelzijn is een platform waar mensen terecht kunnen met vragen over het welzijn van hun huisdier. Je kunt hier terecht als je vragen hebt, variërend van voeding, verzorging en veiligheid tot steun bij medisch acute zorg (klik hier voor het aanvraagformulier) voor een ernstig ziek of gewond minimahuisdier.
Fonds Yvonne Uitenbosch
Het Fonds Yvonne Uitenbosch heeft jaarlijks geld ter beschikking voor minderbedeelden in de samenleving (mensen met een beperkt inkomen) om buitengewone medische kosten en/of operaties van hun huisdieren te financieren in de breedste zin van het woord. De zin van leven na een operatieve ingreep moet wel tot de mogelijkheden behoren. Je kunt bellen naar de Dierenbescherming om een aanvraag in te dienen voor dit fonds.
Opvang voor je dieren als je in nood bent of dakloos wordt
Stichting Blijdschap voor de Dieren biedt hulp als je tijdelijk niet voor je dieren kunt zorgen. Vul op de website de ‘hulpvraag kat‘ in om te kijken of ze iets voor je kunnen betekenen.
Ben je in een ongewenste situatie gekomen en zoek je professionele hulp, maar kun je nergens mét je dieren terecht? Neem dan contact op met Mendoo voor hulp.
Maatschappelijke Dierenhulp
Informatie voor baasjes en hulpverleners vind je op deze website.
Dierenhulp voor minima (informatie van het LICG)
Interessante informatie en links om je verder op weg te helpen vind je op deze website van het LICG.