Uitleg over de proeftijd

Uitleg over de proeftijd

thomas-tonick-samen-slapen-kattenherplaatsing-vriendjes-katten-uitleg-over-de-proeftijd

Het is best een lastige keuze, een kat of kitten erbij nemen. Wat is de beste keus als je al een of meerdere katten thuis hebt? Kies je beter voor een volwassen kat of juist voor een kitten? Gediplomeerde kattengedragsdeskundige Liesbeth Puts heeft daar een goed artikel over geschreven. Klik daarvoor hier.

Net als bij mensen is het bij honden en katten ook zo dat er een klik moet zijn. Dit kan er om totaal onduidelijke redenen gewoon niet zijn, terwijl jouw kat met een eerder huisgenootje heel goed omging. Hoewel je een aantal factoren kunt beïnvloeden om het thuis gezellig te laten verlopen, is het verder eigenlijk een kwestie van uitproberen.

kattenherplaatsing-kattenvoorlichting-kat-kitten-volwassen-wat-doe-jij-tong

Een kitten bij een oudere kat?

Als mensen kiezen voor een kitten bij een oudere kat, dan raden wij eigenlijk altijd aan om er twee te nemen, zodat ze elkaar kunnen bezighouden (ze hebben zoveel meer energie en temperament dan een oudere kat). Als je kat niet zo heel erg zelfverzekerd is, dan kan het best heftig voor hem of haar zijn om ineens twee kittens in huis te krijgen. Ook weet je niet hoe de kittens zich zullen ontwikkelen qua karakter. Een kat is past tussen de 2,5 en 3 jaar “sociaal volwassen”.

kattenherplaatsing-kattenvoorlichting-kat-kitten-kittens-spelen-vechten

Bij een kat met een zacht karakter of met weinig temperament, is het dan misschien te beter kiezen voor een herplaatser van 3 jaar of ouder, met een soortgelijk karakter en temperament. Om dan niet te kiezen voor een stoere, assertieve kat, als jouw eigen kat onzeker is, waardoor jouw kat niets meer durft thuis.

thomas-tonick-samen-slapen-kattenherplaatsing-vriendjes-katten-uitleg-over-de-proeftijd

Een kat uit het asiel?

Een kat die in het asiel verblijft laat vaak niet zijn “ware aard” zien. Voor de meeste katten is een verblijf in een asiel of opvang niet prettig. Er zijn (veel) vreemde andere katten en er gaan katten weg en er komen nieuwe katten bij, waardoor de dynamiek in de groep constant verandert. Dit geeft onrust en katten die hier niet goed mee om kunnen gaan, ervaren daar stress van. Van asielkatten is bekend dat ze hun eigen, natuurlijke gedrag en karakter pas laten zien op het moment dat ze een aantal weken gewend zijn in een thuissituatie.

kattenherplaatsing-kattenvoorlichting-katten-volwassen-samen-slapen

Herplaatsing?

Als je al een kat hebt, dan werkt het goed om een kat te kiezen via herplaatsing. De kat die een thuis zoekt, kun je zien in zijn eigen thuissituatie en hoe hij (of zij) zich daar gedraagt. De huidige eigenaar kan je veel informatie geven over het gedrag en karakter van hun kat.

kattenherplaatsing-kattenvoorlichting-kat-kitten-volwassen-spelen

Proeftijd

Bij iedere kat die wij herplaatsen vanuit de thuissituatie geldt een proeftijd van één maand. Als het om wat voor reden dan ook niet goed gaat bij jou thuis, dan is het de bedoeling dat de eigenaar de kat terugneemt en dan gaan wij opnieuw op zoek naar een thuis voor de kat.

Een maand

Bij een asiel is deze termijn doorgaans twee weken en meestal is dat te kort om een goede conclusie te trekken. De katten zijn dan nog volop aan het wennen aan elkaar en de nieuwe kat moet nog wennen aan zijn nieuwe thuis. Als de introductie heel langzaam moet gaan, dan hebben katten soms nog niet eens met elkaar kunnen kennismaken.

poezen-marieke-kattenherplaatsing-blikvoeding-uitleg-over-de-proeftijd

Aankoopbedrag terug?

Bij Kattenherplaatsing.nl geven wij onze katten en kittens niet gratis weg. We kiezen hiervoor omdat we hierdoor handelaren en mensen met slechte bedoelingen weten af te weren. Die zoeken wel verder naar gratis katten voor hun onfrisse praktijken. 🙁

Het aankoopbedrag voor een kat die je via ons overneemt is vaak niet hoog, hoewel er aan het herplaatsen van een raskat gerust een prijskaartje mag hangen. In dat geval ook nog omdat we niet willen dat mensen alleen maar kijken naar het prachtige uiterlijk van de raskatten die we aanbieden, terwijl het karakter veel belangrijker is. Je wil natuurlijk wel een kat die bij jou past!

Als je genoodzaakt bent je nieuwe kat terug te brengen binnen de maand proeftijd, dan is het de bedoeling dat je van de oorspronkelijke eigenaar het aankoopbedrag terug krijgt. Als de eigenaar ervoor gekozen heeft dat de betaling via ons verloopt, dan krijg je het aankoopbedrag van je kat terug via ons, als je de kat binnen de maand proeftijd terug brengt.

Veel asiels hebben kleine lettertjes; dat je bijvoorbeeld maar de helft van het aankoopbedrag terug krijgt als je de kat terug brengt. En in het ergste geval kún je de kat niet terugbrengen als het asiel in de zomer uitpuilt met katten en kittens, omdat er geen plek is in de opvang. Dat zijn echt nadelen waardoor mensen met een probleem kunnen komen te zitten!

kattenherplaatsing-kattenvoorlichting-kat-kitten-begroeting-vriendelijk

De juiste introductie voor een geslaagde match

Het allerbelangrijkste is de introductie van de katten langzaam en rustig aan te pakken en bij angstige of onzekere katten kan dat best wat tijd kosten. Hoe je de introductie van een nieuwe kat het beste aanpakt vind je hier.

Op de wachtlijst voor een kat of kitten

Ben je op zoek naar een leuke volwassen kat of een of twee kittens? Wij plaatsen je met alle plezier op onze wachtlijst. Dit is geheel vrijblijvend. Mocht je in de tussentijd zelf een leuke kat gevonden hebben, dan ben je tot niets verplicht. En anders krijg je als eerste bericht als er een kat bij ons is aangemeld die aan jouw zoekprofiel voldoet. We nemen dan direct contact met je op, nog voordat de aangeboden kat op onze website komt te staan. Je hebt dan “eerste keus”. 🙂 Hier vind je informatie over onze wachtlijst en het formulier dat je daarvoor kunt invullen.

kattenherplaatsing-kattenvoorlichting-kat-kittens-samen-slapen

Persoonlijk bericht over opvangorganisaties in jouw buurt

Door heel Nederland zijn opvangorganisaties voor katten en kittens actief, naast de bekende dierenasiels. Ben je op zoek naar een leuke kat of kitten in jouw eigen buurt en weet je niet waar je moet zijn? Ook dan helpen we je graag! Stuur ons een e-mail met je woonplaats en we geven je gratis tips.

Vragen?

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies op maat voor jouw thuissituatie met je kat of katten? Neem gerust contact met ons op voor gratis advies!

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!