Vaccineren is een voorwaarde voor herplaatsing

foto-chloe-portret-op-hout-nienke-flipsen-kattenvoorlichting

Vaccineren is een voorwaarde voor herplaatsing

Veel mensen proberen hun eigen kat(ten) te herplaatsen via Facebook of Marktplaats. Persoonlijke begeleiding, advies op maat voor de eigenaren én de nieuwe baasjes en voorlichting zoals wij die bieden is er dan niet bij.

Ook in Facebookgroepen, bedoeld voor herplaatsing, wordt er doorgaans geen voorlichting gegeven. Zolang de adverteerders maar voldoen aan de normen van de advertentie vinden de beheerders het vaak wel prima (uitzonderingen daargelaten).

Niet gevaccineerd

Vandaag zag ik een oproep voor de herplaatsing van een kitten van 5 maanden. Het kitten was niet gechipt en niet gevaccineerd. En dat laatste schoot bij mij verkeerd. Hoewel het niet op prijs werd gesteld door de adverteerder, heb ik gewezen op de gevaren voor de katten van nieuwe baasjes waarmee het kitten in aanraking komt. Zelfs al zijn de eigen katten (of kittens) van nieuwe baasjes ingeënt, ze kunnen wel degelijk ziek worden van een niet-gevaccineerde kat. Maar dat het kitten zélf niet geënt is en los buiten is geweest, is al een groot risico op zich!

sona-poes-rood-rood-kattenherplaatsing (4)

Fabels

Er gaan veel fabels de ronde over vaccineren. Iemand reageerde dat je katten kunt titeren. Dat kán wel, maar het is niet zinvol. Je kunt bij katten een titerbepaling doen voor kattenziekte maar die enting hoeft maar eens in de 3 jaar te worden gegeven. De titers tegen niesziekte zijn niet 100% betrouwbaar en daarom moet een kat toch jaarlijks tegen niesziekte worden gevaccineerd, ongeacht de uitkomst van de titerbepaling!

honden-marieke-van-de-weijer-kattenherplaatsing

Honden

Marieke weet ook het een en ander van honden en bij honden zal zij altijd adviseren te laten titeren en op basis van de uitkomst al dan niet te laten vaccineren. Maar bij katten ligt dat heel anders.

Groot risico

Je neemt een (groot) risico als je katten niet laat enten en zéker bij kittens. Een verantwoordelijk baasje neemt niet zulke risico’s. Een voorwaarde voor herplaatsing via ons is dan ook dat alle katten (recent) gevaccineerd zijn. En we leggen ook uit waaróm we dat vereisen.

Uitzonderingen

In een enkel geval, als het niet anders kan, maken we in overleg met de baasjes een uitzondering en nemen we wel ongevaccineerde katten aan. We geven dan advies aan de eigenaar én aan de nieuwe baasjes over het juiste moment om de kat te vaccineren. In de tekst over de katten die wij bemiddelen bij herplaatsing, staat het er heel duidelijk bij als een kat niet ingeënt is.

Meer lezen over inenten

Wil je meer lezen over het inenten van katten? Dat kan hier. Misvattingen over het vaccineren van dieren kun je hier lezen.

#kattenvoorlichting #preventie #voorlichting

Reactie op Facebook

Op Facebook kregen we de volgende reactie:

“Mee eens behalve dat de niesziekte enting net zoals de griepprik bij mensen ook zeker niet 100% zekerheid biedt. Dat vind ik wel het vermelden waard. Als er een niesziekte virus hangt welke niet in de enting zit dan wordt de kat mogelijk alsnog ziek. Nogmaals het vaccin biedt geen 100 % garantie.”

En mijn reactie daarop was:

“Katten die gevaccineerd zijn tegen niesziekte worden minder ziek dan een kat die niet gevaccineerd is tegen niesziekte. Daarom heb ik dit bewust niet vermeld, want mensen lezen op Facebook vaak maar half, en als dit blijft plakken, zien ze wéér een reden om katten niet te laten vaccineren. Niesziekte kan dodelijk zijn, zelfs voor volwassen katten, heb het van dichtbij meegemaakt. Dus bij Kattenvoorlichting.nl zijn wij van mening dat iedereen zijn kat moet laten vaccineren.”

Aanrader: L-Lysine + B6

l-lysine-kat-kattenvoorlichting-chronische-niesziekte-vaccineren-is-een-voorwaarde-voor-herplaatsing

Voor katten met chronische niesziekte is L-Lysine in combinatie met vitamine B6 een aanrader.

Niet voor kittens en katten in de groei

Let op! Dit mag NIET worden gegeven aan kittens en katten in de groei!

GEEN-L-LYSINE-BIJ-KITTENS-kattenvoorlichting-vaccineren-is-een-voorwaarde-voor-herplaatsing

Vragen?

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies over je kat? Stuur ons gerust een e-mail.

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!