Vergiftiging door de pad

Vergiftiging door de pad

Foto: met veel dank aan It’s Mi Photography!

Tja, hij is niet moeder’s mooiste, de pad! Wist je dat een hond of kat vergiftigd kan raken door padden?

Een pad valt niet erg op door zijn kleur en lichaamsbouw. Als een pad wordt aangevallen, dan houdt hij zich dood, in de hoop dat een vijand wat anders gaat doen. Zie je een pad in de tuin en ben je bang dat je hond of kat ermee wil spelen? Als je hem oppakt dan zal hij misschien zijn urine laten lopen en soms maakt hij piepende geluidjes. Maar een pad zal nooit bijten!

Een sterke prooi

Een pad is een echte survivor. Hij heeft klieren in zijn huid en met name de paratoïden achter zijn ogen bevatten stoffen die giftig zijn. Hij scheidt deze stoffen af bij gevaar. Het gif heeft een witte kleur en smaakt erg bitter. Het gif wordt bufofagine genoemd en bestaat niet uit één chemische verbinding maar uit een cocktail van verschillende stoffen. Dit gif zorgt ervoor dat padden een niet erg geliefde prooi zijn. Zelfs de larven van de pad zijn niet te eten! Slechts een paar dieren zijn immuun voor paddengif. Dit zijn de ringslang (Natrix natrix) en de egel. Vissen hebben ook een hekel aan de bittere smaak van padden. Daarom kunnen padden zich voortplanten – en overleven de kikkervisjes ook – in visrijke wateren.

Foto: It’s Mi Photography

De paddentrek

De paddentrek is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij padden (en andere amfibieën) van hun winterverblijven naar het water trekken om zich te gaan voortplanten. De paddentrek vindt plaats van februari tot april. De combinatie van de temperatuur (minimaal 6°C)  en luchtvochtigheid (hoe natter hoe beter) zijn belangrijk voor het op gang komen van de paddentrek. Tijdens milde, natte perioden kan het grootste deel van de populatie in zeer korte tijd naar het voortplantingswater trekken. Bij grote populaties kan dit om duizenden dieren per nacht gaan!

Het gif

Het gif irriteert de slijmvliezen van de vijand, zodat die de prooi weer uitspuugt na inname. Voor mensen is het gif hooguit licht irriterend op de huid. Het oppakken van padden is voor mensen niet gevaarlijk, maar het is raadzaam om daarna je handen te wassen. Als het gif per ongeluk terechtkomt in je ogen of in je mond, dan komt het in aanraking met gevoelige slijmvliezen en dan kan het wel een sterk irriterende reactie opwekken.

Foto: It’s Mi Photography

Hoe zit het met paddengif en huisdieren?

Als een hond of kat een pad in zijn bek neemt, dan geeft dat meestal een lokale irritatie aan de bek.
Bij kleine huisdieren én als ze een grote hoeveelheid gif binnen hebben gekregen, kunnen deze lokale verschijnselen optreden:

 • irritatie van neus, lippen en slijmvliezen van de bek. Soms wordt dit gevolgd door een ontsteking
 • (hevig) speekselen
 • onrust
 • schudden met de kop
 • krabben aan de bek
 • kokhalzen of braken

Alléén als dieren (hond, kat, fret) klein zijn, niet gezond zijn, of oud zijn én de hoeveelheid ingenomen gif is groot, dan zouden deze algemene verschijnselen kunnen optreden:

 • maag- en darmklachten
 • slecht of niet eten
 • koorts
 • benauwdheid
 • onrust
 • coördinatiestoornissen

Algemene verschijnselen zie je meestal als een dier een pad heeft opgegeten, of als hij water heeft gedronken uit een bak waar al enige tijd een pad in zat.

Herstel volgt meestal binnen 12 uur bij de hond en binnen 6 dagen bij de kat.

Wat moet je doen als je huisdier met een pad in contact is geweest?

 • spoel de bek van het dier uit met (stromend) water als er lokale verschijnselen zijn
 • neem bij algemene verschijnselen contact op met je dierenarts

Meer informatie over padden: padden.nu

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!