Verrijking voor katten

Verrijking voor katten

Iedere kat heeft een basis nodig om fijn kat te kunnen zijn. Maar hoe zorg je voor verrijking voor katten? Niet iedere kat heeft (alle vormen van) verrijking nodig, maar vooral binnenkatten of katten die weinig prikkels krijgen, zullen erg waarderen als je hun omgeving verrijkt. Hoe doe je dat? De tips vind je in dit bericht!

Wat zijn de basisbehoeften van iedere kat?

lavendel-jinn-fotograaf-nienke-flipsen-verrijking-kattenherplaatsing

 • soortgerichte voeding. Een kat kan NIET veganistisch leven.
 • een rustige plaats om te eten. Dus niet naast de (afwas-)wasmachine, midden in een looproute, of in gedeelten van het huis waar de meeste bedrijvigheid plaatsvindt van het gezin en/of de kinderen en hun vriendjes. Het eten moet minimaal 2 meter verwijderd staan van de kattenbak én 2 meter van het water vandaan. Als je meer katten hebben: iedere kat moet toegang hebben tot een eigen etensbakje.
 • een waterbak of schaal van het juiste materiaal waar ze de gevoelige snorharen niet aan “stoten”. Dit geldt ook voor de etensbakjes. Het drinkwater moet dagelijks worden ververst. Het liefst meerdere drinkbakjes, op iedere verdieping één of meer.
 • voor 1 kat minimaal 2 kattenbakken en het liefst verdeeld door het huis (bijvoorbeeld op elke verdieping één). De kattenbak moet ook op een rustige plaats zoals hierboven omschreven, en minimaal 2 meter verwijderd zijn van eten én drinken.
 • genoeg maar vooral geschikte krabpalen en horizontale krabmogelijkheden (misschien vind je dit ook interessant om te lezen: krabben, maar waarom aan de meubels?)
 • rustige en veilige (slaap-)plaatsjes om hun rust te kunnen nemen, zich te kunnen onttrekken aan andere huisdieren, kinderen of de visite, een hoge uitkijkpost en schuilholletjes. Dit alles is natuurlijk ook te combineren in een mooi groot krabmeubel!
 • mogelijkheden om naar buiten te kijken
 • mogelijkheden om te spelen, minimaal één keer per dag op een vast moment, mét de eigenaar (een paar minuten per keer is al genoeg!)
 • afwisseling in speelgoed

poezen-katten-krabpaal-verrijking-kattenherplaatsing (1)

Hoe verrijk je de leefomgeving van je (binnen-)kat?

Verrijking is een heel breed begrip. Als je een of meer zintuigen van je kat op een positieve manier prikkelt, verrijk je zijn leven en zijn leefomgeving.

Omgevingsverrijking is mogelijk door het toepassen van:

 • natuurlijke geuren

  chlorophytum-kat-eetbare-plant-kattenvoorlichting-deskundig-advies
  Chloe met Chlorophytum Comosum (Graslelie)
 • veilige planten in huis, of de eetbare plant voor katten zoals de graslelie (Chlorophytum Comosum)
 • een grasdoos (het bedrijf dat deze kant-en-klaar verkocht is helaas gestopt, misschien kun je er zelf een maken!)
 • potten met kattenkruid of lavendel in huis of op het balkon (lavendel is wel mild giftig als katten ervan eten, maar katten doen dat doorgaans niet en ze schijnen te houden van de geur!)
 • breng buiten naar binnen! Van Katten Kenniscentrum Nederland lazen we een mooie herfsttip:

  “De herfst is het ideale seizoen om extra verrijking voor je kat te zoeken. Neem eens een handvol bladeren mee, een polletje mos, een stukje vermolmd, nat hout of kastanjes. Allemaal perfect verrijkingsmateriaal, zeker voor binnenkatten.” Toevoeging van Marieke: eikels zijn giftig voor katten. Let erop dat de kat niet knaagt op eikels of eikenblaadjes opeet. Het bevat tannine, dat giftig is voor honden, katten en paarden.

 • bewegend speelgoed zoals de Robovisjes die in een teil water zwemmen (bij ons te koop!)
 • het gehoor is het minst belangrijk voor verrijking bij katten (Bron: Tinley). Toch zijn er katten die speciale kattenmuziek bijzonder op prijs stellen. Dit kun je natuurlijk ook goed toepassen bij angst voor vuurwerk of onweer. Probeer eerst op een rustig moment uit hoe je kat op de muziek van Relax My Cat reageert, op het moment dat er geen stress is!
 • op een vast moment per dag met je kat te spelen. De meeste katten vinden het niet prettig om samen te spelen met andere katten, (bron) dus geef iedere kat zijn eigen dosis baasje-tijd. 🙂


Grasdoos-groot-met-kat-productpagina-kattenherplaatsing
Foto: Grasdoos.nl

Het verrijken van het eten en drinken kun je doen door:

 • voer niet onbeperkt te laten staan
 • het voeren via een activity board of voerpuzzel

  Met veel dank aan Ellen, die deze tip gaf op onze Facebookpagina: “Deze vinden wij de leukste (tot op heden). Net zolang wiebelen met de pootjes tot er een brokje uit komt. En deze geeft dus ook meteen wat lichaamsbeweging. De brokjes gooi je er boven in en dan moeten ze door een doolhof voor ze er uit komen aan de zijkant. Het is eigenlijk voor een hond, maar doordat het roze gedeelte geen hard plastic is (maar een beetje rubberachtig) werkt het voor de kat ook prima. We spelen er vaak samen mee, om de beurt laten wiebelen. Het heet: dog treat maze van Nina Otterson (nog steeds te koop, alleen de kleuren zijn anders nu).”

 • brokjes te gooien, dwars door de kamer heen (niet naar de kat toe gooien maar van de kat af)
 • brokjes te verstoppen (en ze eventueel sámen gaan zoeken) 🙂
 • een snackbal te gebruiken
 • een waterfontein voor katten te gebruiken
 • op meerdere plaatsen in huis en/of op het balkon grote, platte drinkschalen neer te zetten (ververs het water minimaal 1x per dag)
thomas-kattenkruid-nepeta-cataria-marieke-neus-tuin
Thomas met kattenkruid (Nepeta Cataria)

hoge-ligplankjes-uitkijkposten-katten-kattenvoorlichting-tuin-verrijking
Hoge lig- en zitplankjes worden door katten erg gewaardeerd, zowel binnen als in de tuin. Vooral bange en onzekere katten vinden het heel fijn om een uitkijkpost op veilige hoogte te hebben.

Inspiratie en ideeën voor een katvriendelijk huis en tuin

Kun je wel wat inspiratie gebruiken om je huis of tuin katvriendelijk te maken of wil je wat ideeën opdoen om je tuin te verrijken zodat je katten er veel plezier in kunnen hebben? Neem dan zeker eens een kijkje in deze openbare Facebookgroep. Je kunt je ook aanmelden bij de groep om zelf een gerichte vraag te stellen over de (inrichting van je) tuin. De Facebookgroep heet ‘Katvriendelijk je tuin en huis inrichten’.


Heb jij nog leuke tips voor verrijking van kattenlevens?
Laat het ons weten in een mailtje!

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!