Waarom moet ik mijn kat laten castreren?

Waarom moet ik mijn kat laten castreren?

Dit artikel is bedoeld om mensen te informeren over de overlast die een niet-gecastreerde kater of poes bezorgt en wij geven antwoord op de vraag: waarom moet ik mijn kat laten castreren?

Een kwelling in de wijk

Ongecastreerde katers en poezen kunnen een ware kwelling zijn in de wijk. Een ongecastreerde kater zal met hand en tand “zijn territorium” verdedigen. De situatie in Nederland is niet “natuurlijk”; hoe katten zouden leven als dit de vrije natuur was. Er leven erg veel katten op een klein stuk grond. Een ongecastreerde kater heeft het vaak hoog in zijn bol en eigent zichzelf een erg groot stuk territorium toe dat hij fel gaat verdedigen tegen “indringers” (de argeloze katten van je buren die over straat kuieren). Daarnaast zal hij sproeien (in staande positie plassen) om zijn territorium te markeren. Misschien doet hij dat niet bij jou thuis, maar dan gebeurt het wel in de tuin van de rest van de buren en misschien zelfs wel bij mensen in huis wat natuurlijk helemaal niet prettig is.

Zwerven

Ongecastreerde katers zullen bijna altijd gaan zwerven, ze zullen veel en vaak van huis weg zijn, ondanks dat ze toch vaak even binnen komen om te eten. Tijdens het zwerven zullen ze alles doen om aan eten te komen. Een ongecastreerde kater heeft vaak honger. Hij zal vuilniszakken en de zakken van Plastic Heroes openkrabben in de hoop iets eetbaars te vinden. Dit gedrag zie je minder of helemaal niet bij katten die gecastreerd zijn.

Geluidsoverlast door de krolsheid

De katers zwerven in de hoop een leuke krolse poes tegen te komen. Om zijn genen door te geven zal de kater met zo veel mogelijk poezen proberen te paren en hier zullen dus veel ongewenste nestjes uit komen. Dat niet alleen. Buurtbewoners ervaren grote geluidsoverlast van nachtelijk krijsen en vechten. Veel mensen weten niet dat het gekrijs en luide gemiauw doorgaans alleen door ongecastreerde katten wordt veroorzaakt.

Overvolle dierenasiels en ongewenste nestjes

Zoals je misschien weet zijn dierenasiels overvol: ieder jaar worden er 45.000 katten naar het asiel gebracht. Een nog groter probleem dat ontstaat door het niet-castreren van katers en poezen zijn zwerfkattenkolonies. Deze katten hebben geen baas en geen voedsel, verzamelen zich in grote groepen rondom een voedselbron, en zullen hetzelfde gedrag vertonen als de ongecastreerde kat in de wijk.

Wel natuurlijk, niet nodig

Voor een kater is het heel erg vervelend om deze drang te hebben. Sommige mensen denken dat het natuurlijk is, of belangrijk is, om een kat juist niet te laten castreren. Sommige mensen denken dat het zielig is om een kat te castreren. Er zijn ook veel mensen die denken dat het voor de gezondheid van een poes belangrijk is om een keer een nestje te hebben gehad.

Het is inderdaad de weg van de natuur als een kat zich kan voortplanten. Jarenlang onderzoek heeft echter uitgewezen dat katten geen enkele hinder ondervinden of medische afwijkingen krijgen van (vroege) castratie. Sterker nog, buiten het feit dat ongecastreerde dieren overlast veroorzaken door de buurt, ervaart een ongecastreerde kat erg veel stress door het vechten en de drang een partner te vinden.

Verwondingen en ziektes

Door de vele gevechten zijn er verwondingen die ernstig kunnen worden (bijv. abcesvorming). cartoon-kat-gewonde-kat-voorlichting-kattenherplaatsing-waarom-moet-ik-mijn-kat-laten-castrerenDoordat ongecastreerde katten veel zwerven hebben ze meer kans op een ongeluk. Verder is er een hoger risico op besmettelijke ziektes zoals niesziekte, kattenziekte en FIV (kattenAIDS). Ziektes en verwondingen brengen voor een eigenaar natuurlijk ook (hoge) dierenartskosten met zich mee.

Voor poezen is het ook niet prettig om (soms meerdere keren per jaar!) krols te zijn. Een nestje kittens is voor de eigenaar leuk, maar er kunnen allerlei complicaties optreden. Het nest kan te groot zijn waardoor de moeder de zorg niet aan kan, de moeder kan overlijden tijdens of na de bevalling, de kittens kunnen ziek zijn of voortijdig overlijden, en dat allemaal terwijl asiels en herplaatsorganisaties ieder jaar voor duizenden kittens proberen een goed thuis te vinden.

Hoe snel de ongewenste vermeerdering van katten kan gaan? Klik op het plaatje voor een vergroting.

vermeerdering-katten-kattenherplaatsing-voorlichting-waarom-moet-ik-mijn-kat-laten-castrerenAl met al zijn er genoeg redenen om je poes of kater te laten castreren. Een kater kan gecastreerd worden vanaf de leeftijd van 4 maanden oud. Bij de poes heeft het de voorkeur om al vóór de eerste krolsheid te castreren, dat is ongeveer vanaf de leeftijd van 4 maanden.

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!