Categorieën
informatie
Waarom moet ik mijn kat laten castreren?

Dit artikel is bedoeld om mensen te informeren over de overlast die een niet-gecastreerde kater of poes bezorgt en wij geven antwoord op de vraag: waarom moet ik mijn kat laten castreren?

Een kwelling in de wijk

sproeien-kat-buiten-struik-kattenherplaatsing-voorlichting

Ongecastreerde katers en poezen kunnen een ware kwelling zijn in de wijk: vechten, miauwen, schreeuwen, sproeien, plastic zakken kapotkrabben…

Een ongecastreerde kater zal met hand en tand “zijn territorium” verdedigen. De situatie in Nederland is niet “natuurlijk”; hoe katten zouden leven als dit de vrije natuur was. Er leven erg veel katten op een klein stuk grond. Een ongecastreerde kater heeft het vaak hoog in zijn bol en eigent zichzelf een erg groot stuk territorium toe dat hij fel gaat verdedigen tegen “indringers” (de argeloze katten van je buren die over straat kuieren). Daarnaast zal hij sproeien (in staande positie plassen) om zijn territorium te markeren. Misschien doet hij dat niet bij jou thuis, maar dan gebeurt het wel in de tuin van de rest van de buren en misschien zelfs wel bij mensen in huis wat natuurlijk helemaal niet prettig is.

Zwerven

Ongecastreerde katers zullen bijna altijd gaan zwerven, ze zullen veel en vaak van huis weg zijn, ondanks dat ze toch vaak even binnen komen om te eten. Tijdens het zwerven zullen ze alles doen om aan eten te komen. Een ongecastreerde kater heeft vaak honger. Hij zal vuilniszakken en de zakken van Plastic Heroes openkrabben in de hoop iets eetbaars te vinden. Dit gedrag zie je minder of helemaal niet bij katten die gecastreerd zijn.

Geluidsoverlast door de krolsheid

De katers zwerven in de hoop een leuke krolse poes tegen te komen. Om zijn genen door te geven zal de kater met zo veel mogelijk poezen proberen te paren en hier zullen dus veel ongewenste nestjes uit komen. Dat niet alleen. Buurtbewoners ervaren grote geluidsoverlast van (nachtelijk) krijsen en vechten. Er zijn ook katers die luidkeels miauwend (met een heel kenmerkend, klaaglijk geluid) door de wijk wandelen in de hoop de aandacht te trekken van ongeholpen poezen.

Veel mensen weten niet dat het gekrijs tijdens vechten en dekkingen en het luide gemiauw doorgaans alleen door ongecastreerde katten wordt veroorzaakt.

Overvolle dierenasiels en ongewenste nestjes

Zoals je misschien weet zijn dierenasiels overvol: ieder jaar worden er 45.000 katten naar het asiel gebracht. Nederland heeft meer dan 100 zwerfkattenorganisaties die ook nog eens jaarrond katten opvangen en die aantallen zijn niets eens meegenomen in de 45.000…

pexels-nastyasensei-3318214-zwerfkatten-resized
Foto van pexels; nastyasensei

Een nog groter probleem dat ontstaat door het niet-castreren van katers en poezen zijn zwerfkattenkolonies. Deze katten hebben geen baas en geen voedsel, verzamelen zich in grote groepen rondom een voedselbron, en zullen hetzelfde gedrag vertonen als de ongecastreerde kat in de wijk.

pexels-evg-kowalievska-1416792-zwerfkittens-resized
Foto van Pexels; evgkowalievska

Wel natuurlijk, niet nodig

Voor een kater is het heel erg vervelend om deze drang te hebben. Sommige mensen denken dat het natuurlijk is, of belangrijk is, om een kat juist niet te laten castreren. Sommige mensen denken dat het zielig is om een kat te castreren en zijn mannelijkheid te ontnemen. Er zijn ook veel mensen die denken dat het voor de gezondheid van een poes belangrijk is om een keer een nestje te hebben gehad.katten-vriendelijke-ontmoeting-straat.

Het is inderdaad de weg van de natuur als een kat zich kan voortplanten. Jarenlang onderzoek heeft echter uitgewezen dat katten geen enkele hinder ondervinden of medische afwijkingen krijgen van (vroege) castratie. Sterker nog, buiten het feit dat ongecastreerde dieren overlast veroorzaken door de buurt, ervaart een ongecastreerde kat erg veel stress door het vechten en de drang een partner te vinden. Poezen hebben geen kinderwens en missen er niets aan dat ze nooit een nestje hebben gehad.

Verwondingen en ziektes

Door de vele gevechten zijn er verwondingen die ernstig kunnen worden (bijv. abcesvorming, bloedoor met daardoor permanente vervormde groei van het oor). Doordat ongecastreerde katten veel zwerven hebben ze meer kans op een (verkeers-)ongeluk.

Verder is er een hoger risico op (het verspreiden van) besmettelijke ziektes zoals niesziekte, Feline leukemie (FeLV), kattenziekte (Feline Parvovirus, FPV) en FIV (kattenAIDS).

Ziektes en verwondingen brengen voor een eigenaar natuurlijk ook (hoge) dierenartskosten met zich mee.

Sona-poes-krols-jong-castratie-kattenherplaatsing-voorlichting2
Jong krols poesje, op de leeftijd van 4 maanden gecastreerd. Gelukkig kon ze niet buiten de tuin, waardoor er geen ongewenste dekking op deze veel te jonge leeftijd kon plaatsvinden!

Voor poezen is het ook niet prettig om (soms meerdere keren per jaar!) krols te zijn. Een nestje kittens is voor de eigenaar leuk, maar er kunnen allerlei complicaties optreden, voor zowel moeder als kittens. En dat allemaal terwijl asiels en zwerfkattenstichtingen ieder jaar voor tienduizenden kittens proberen een goed thuis te vinden.

Al met al zijn er genoeg redenen om je poes of kater te laten castreren. Een kater kan gecastreerd worden vanaf de leeftijd van 4 maanden oud. Bij de poes heeft het de voorkeur om al vóór de eerste krolsheid te castreren, dat is ongeveer vanaf de leeftijd van 4 maanden. Helaas gebeurt dit in de praktijk nog veel te weinig.

Mijn poesje Friet is door de asieldierenarts op de leeftijd van 11 weken gecastreerd en dat is perfect gegaan!

Wat vroegere castratieleeftijd

Er zijn gelukkig steeds meer dierenartsen die aan wat vroegere castratie doen, omdat een poes al met 4 maanden oud krols kan worden. Dierenartsen die vóór de leeftijd van 6 maanden castreren, vind je op deze lijst.

Alles over castratie

Alles over castratie, maar ook over vroegcastratie (castratie op de leeftijd jonger dan 4 maanden) kun je lezen in dit bericht.