Categorieën
informatie
Waarschuwing voor de grasaar

Waarschuwing voor de grasaar

grasaar-kattenvoorlichting

Overal langs de weg, in het park en in het bos zien we ze weer staan. Grasaren! Wij willen iedereen waarschuwen voor het gevaar van de uitgedroogde grasaar. Deze kan veel schade aan je huisdier toebrengen. Tijdens het wandelen plakken ze vast aan de haren van je hond, bijvoorbeeld aan een pootje, tussen een teentje of bij het oor. Door de weerhaakjes kan een grasaar maar één kant op kruipen en dat is in de huid van je hond. Zo ontstaan er fistels; onnatuurlijke kanalen in de huid en kruipt het aartje steeds verder een lichaamsdeel in.

Ook als ze in het oor belanden is dat heel pijnlijk voor je hond of kat. Er zijn zelfs gevallen bekend van dieren die een grasaar in hun oog hebben gekregen!

Katten die los buiten lopen, krijgen net zoveel te maken met deze aren als honden. Controleer de vacht van je kat of hond dagelijks op grasaren. Vertoont je hond of kat afwijkend gedrag, ga dan naar je dierenarts. Hoe sneller de dierenarts de grasaar kan verwijderen, hoe groter de kans is dat het dier er geen blijvende schade aan overhoudt.

Nadat wij dit bericht hadden gedeeld op Twitter kregen we een interessante reactie van Michelle, dierenarts en vrijwilliger bij Stichting Zwerfkatten Rijnmond (SZR). Zij vertelde dat driekwart van de patiënten die bij de dierenarts binnenkomt met een grasaar, honden betreft. Slechts een kwart van de bezoekers met dit probleem betreft de kat. En bijzonder: bij zwerfkatten worden grasaren zelden gezien!

grasaar-grasaren-kattenvoorlichting-gevaren-kat-hond