Zijn dassen gevaarlijk voor katten?

Zijn dassen gevaarlijk voor katten?

Dassenwerkgroep-Brabant-dassen-gevaarlijk-katten-kattenherplaatsing-lezersvraag

Zijn dassen gevaarlijk voor katten? Verspreiden ze hondsdolheid of kunnen ze een kat doden? Wij vroegen het ons af.

Op 4 april 2018 verscheen een bericht in De Gelderlander over het oprukken van dassen. In Cuijk en Grave worden deze mooie dieren steeds vaker gesignaleerd op bedrijventerreinen en in de tuinen van mensen. Marieke woont aan een natuurgebied in Cuijk, waar deze dieren voorkomen. Zij vroeg zich af of ze gevaarlijk zijn voor katten. Marieke stelde de vraag aan Stichting Dassenwerkgroep Brabant.

Onderstaand de vraag van Marieke én het geruststellende antwoord van de Dassenwerkgroep, dat zij al heel snel mocht ontvangen.

“Goedemiddag,

Ik woon in Padbroek, Cuijk, mijn woning is direct grenzend aan natuurgebied Zevenhutten. Ik heb gehoord dat hier veel dassen zitten.

Vandaag las ik dit bericht in De Gelderlander en ik vroeg me af of ze gevaarlijk zijn voor katten? Wat zal een das doen als hij een kat tegenkomt? En als het tot een confrontatie zou komen, kan een das dan bijv. rabiës overdragen aan katten? Of zijn er andere overdraagbare ziektes waar ik op bedacht moet zijn?

Is er iets dat ik kan doen om mijn tuin onaantrekkelijk te maken voor bezoekende dassen (uiteraard wil ik alleen diervriendelijke methoden toepassen).

Ik hoor graag van u!”


“Beste Marieke,

Dassen vormen geen enkel gevaar voor huisdieren.

Alleen als een das wordt aangevallen zal hij zich verdedigen, maar een kat valt
zeker geen das aan. Bovendien zijn het nachtdieren, die de nabijheid van
huisdieren niet opzoeken. Ze leven van allerlei voedsel dat ze op hun pad
vinden, zoals regenwormen, kevers, slakken, vruchten etc. Maar zeker geen
huisdieren.

Voor zover bekend zijn er geen ziektes die door dassen kunnen worden
overgebracht op huisdieren.

Ik hoop je hiermee gerustgesteld te hebben.”


En vossen?

De kat is geen natuurlijke prooi van een vos. Wel komt het af en toe voor dat een vos een kat pakt, getuige de reacties op het bericht van Stichting Straatkat op Facebook. Maar schering en inslag is het zeker niet en het is ook niet zo dat vossen er in onze woonwijken op uit trekken om op grote schaal kleine hondjes en katten te gaan verorberen, zoals wel eens wordt beweerd. 😉

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!