Zonbescherming voor de kat

Zonbescherming voor de kat

Dit artikel is geschreven door Marieke van de Weijer


Merken antizonnebrandcrème geschikt voor honden en katten

Weet je alles al over zonverbranding bij de kat en ben je op zoek naar merken antizonnebrandcrème die veilig zijn voor honden en katten? Scroll dan naar beneden in deze tekst. 😉


Onderstaand een aantal citaten over zonbescherming en zonverbranding bij de kat, van de website van Diergeneeskundig Centrum.

We hebben een witte kat en nu kreeg ik het advies om zijn oorschelpen met zonnebrandcrème in te smeren wanneer hij naar buiten de zon in gaat. Is dit zo en waarom moet dat?

Antwoord van dierenarts Frank:

Het insmeren van de oren van witte katten in zonnige perioden is een correct advies. Witte gedeelten van de vacht van katten hebben geen pigment en zijn veel gevoeliger voor UV-straling uit zonlicht. De oren van een kat zijn van nature dun behaard zodat zij gemakkelijk verbranden in de zon.

Juist bij witte oren kunnen problemen optreden door deze UV-straling. Naast het verbranden van de huid door de zon zien we regelmatig op deze plek een kwaadaardig type huidtumor ontstaan, het zgn. plaveiselcelcarcinoom. Deze vorm van kanker kan ook op de neus, aan de oogleden en in de mondholte ontstaan. Eenmaal ontstane tumoren kunnen alleen behandeld worden door de oorschelpen te amputeren.

Het is dus verstandig om preventief te handelen en daarbij is het insmeren van de oren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor zinvol. Ook is het raadzaam de kat tussen 10.00 en 15.00 uur binnen te houden.

Bron: Diergeneeskundig Centrum

Het eerste stadium van oorverbranding bij de kat, dat uiteindelijk altijd zal ontaarden in oorkanker, ziet er zo uit. De randen van de oren zijn rood.

zonbescherming-kat-kattenherplaatsing-voorlichting-insmeren-oren
Het eerste stadium van oorverbranding bij de kat: rode oorranden. Foto: DierenZiekenhuis Zeeuws-Vlaanderen
zonbescherming-kat-kattenherplaatsing-voorlichting-insmeren-oren2
Het tweede stadium van oorkanker bij de kat: tumoren tasten de oren aan Foto: Dierenkliniek Hellendoorn

Poes Kimmy kwam bij Dierenkliniek Hellendoorn met korstige oren. Toen de dierenarts erop drukte kwam er ook wat pussige vloeistof uit. Dan zou men in eerste instantie denken aan een ontsteking. Dit was echter oorkanker. Aangetaste oorranden vertonen geen abnormale zwellingen zoals bij de meeste vormen van kanker eerder een soort zweren. De oorranden zijn rood, verdikt en onregelmatig. De enige behandeling is amputatie van de aangetaste oorschelp, vaak moet de hele oorschelp worden verwijderd.

Belangrijke zaken om te weten:

  • kokosolie is ongeschikt als anti-zonnebrandmiddel. Het heeft een factor van 4 tot 8, en dat is veel te laag voor mensen met weinig of zonder pigment en dat geldt zeker ook voor dieren!

  • Bewolking filtert UV-stralen niet. Ook op een bewolkte dag is het voor mens en dier heel goed mogelijk te verbranden en is zonbescherming nodig! De kracht van de zon kan op een matig bewolkte dag zelfs nog groter zijn dan wanneer het een stralende en zonnige dag is! Dat komt doordat wolken zonlicht terugkaatsen naar de aarde. Bewolking houdt alleen een deel van UVB-straling tegen terwijl UVA-straling altijd aanwezig is. Ongeveer 80% van de zonnestralen gaat door wolken of mist heen, zodat het aangezicht en de oortjes van dieren ook bij bewolkt weer gemakkelijk kunnen verbranden.

  • Alle katten en honden met een ongepigmenteerd of deels gepigmenteerd aangezicht of oren lopen risico. Dus ook rood-witte katten, of lapjeskatten met wit aan de oren of in het gezicht, of een zwart-witte kat, zoals hierboven op de foto. Niet alleen compleet witte katten kunnen verbranden. Iedere hond of kat die wit aan de oren of in het gezicht heeft, kan verbranden in de zon.

Amputatie van de oortjes bij katje Chloe van Marieke

Bij katje Chloe o’Brian van Marieke van de Weijer zijn de oortjes helaas verbrand in de zon en door de dierenarts zijn de ongepigmenteerde en verbrande delen geamputeerd. Marieke: “ik heb een tuin op het zuid-westen en mijn woestijndiertjes zijn zonaanbidders. Bij de broertjes heb ik hun deels witte oren ingesmeerd met factor 50, maar bij dit ex-zwerfdiertje kun je dat wel vergeten om zoiets te doen. Dat is het probleem met angstkatjes, die kun je niet zomaar op die manier aanraken. Zelfs met het toedienen van vlooiendruppels moet je creatief zijn, dagelijks aanbrengen van zonbescherming op de oortjes is simpelweg een onmogelijkheid.

Chloe’s oortjes zijn maar één keer verbrand en dat was erg genoeg om haar oortjes te laten amputeren. Ze had er nog een paar jaar mee rond kunnen lopen voordat het tumoren zou worden, maar om daarop te gaan zitten wachten geeft teveel onrust. Op 3 juli 2014 zijn de ongepigmenteerde en verbrande delen van de oortjes geamputeerd. Vakwerk door dierenarts Maaike Lucassen van Dierenkliniek Overhage in Cuijk. De oortjes van Chloe zijn prachtig geheeld.

geamputeerde-oortjes-ongepigmenteerd-kat-kattenherplaatsing-zonbescherming-verbranding


Het kiezen van het juiste anti-zonnebrandmiddel

Het ligt voor de hand om een antizonnebrandmiddel te kiezen dat speciaal is gemaakt voor dieren. Helaas heb ik persoonlijk geen prettige ervaring met het speciale antizonnebrandmiddel, gemaakt voor dieren, Dermoscent Sunfree bij het smeren van de oren bij katten. Dit plakkerige en stroperige sunblock is na het zonnebad niet meer van de oren af te poetsen. Bij mijn katten vielen alle haren van de oren uit en er bleven grote roze plekken over die er niet goed uitzagen. Doordat er ook al geen bescherming van de haartjes meer op de oren zat, liepen mijn katten een nog groter risico op zonverbranding (Marieke van de Weijer, auteur van dit artikel).

Ons artikel over zonbescherming bij dieren wordt goed gevonden in Google en sinds 2015 hebben meerdere mensen contact met ons opgenomen om door te geven dat zij dezelfde negatieve ervaring hebben gehad met Dermoscent Sunfree bij hun katten. Wij hebben deze “bijwerking” gemeld bij de fabrikant, die het zegt het niet te herkennen en naar eigen zeggen “duizenden tevreden gebruikers” van het product heeft. Bij ons is slechts één positieve ervaring over dit middel gemeld.

Een van de reacties van onze klanten:

Ik heb voor mijn kat met witte oortjes ook eerst Dermoscent Sunfree gebruikt en merkte dat de haartjes er bij de top afvielen. Er bleven gladde roze plekken over.

Uiteraard horen we het graag als je positieve ervaringen hebt met Dermoscent Sunfree, zodat wij onze lezers objectief kunnen informeren over dit middel.


Welke antizonnebrandmiddelen zijn geschikt voor katten?

Met name voor katten is het erg belangrijk te kiezen voor een anti-zonnebrandmiddel dat vrij is van stoffen die giftig zijn bij inname. Aangezien dit voor kinderen ook niet goed is, zou je zeggen dat het niet moeilijk moet zijn om bij de drogist zo’n product te vinden. Het tegendeel is waar! Zelfs middelen voor zonbescherming voor baby’s bevatten een aantal ingrediënten die bij inname schadelijk zijn en om die reden niet geschikt zijn voor katten, maar ook niet voor honden of paarden gebruikt kunnen worden.

De website VetMedicine heeft informatie gegeven over het kiezen van een anti-zonnebrandmiddel voor dieren. Onderstaand staat een lijst van stoffen die gewoonlijk aanwezig zijn in anti-zonnebrandmiddel, maar die schadelijk zijn voor dieren.

Feline sunscreen protection is trickier Avoid products with Octyl Salicylate, Homosalate and Ethylhexyl Salicylate (common sunscreen ingredients).

Products containing Titanium Dioxide as an active ingredient are OK to use on ear tips and noses. This ingredient works by physically blocking the sun’s harmful rays, so it is not absorbed (much) by the skin. (This is in contrast to sunblocks that work to chemically block the sun’s ray.) The Epi-Pet spokeswoman said that this compound is toxic if ingested, so caution is advised.

Sunscreens contain ingredients that are absorbed through the skin and are regulated by the FDA. All ingredients should be listed on the container. Sun Protection Factor (SPF) has not been rated for animals, and because of this, SPS of animal-specific products should be labeled as “comparable to” their human counterparts, according to FDA requirements.


Zonnebrandmiddelen voor katten moeten dus óók vrij zijn van titanium dioxide, omdat katten vaak de oren gaan wassen na het smeren en die stof anders binnen krijgen!


Belangrijk bij het gebruik van spray: spray dit eerst zelf op je vingers en niet direct op de kat. Ze kunnen het in hun ogen krijgen en het geluid van sprayen vinden veel katten eng.


Er zijn heel erg weinig geschikte antizonnebrandmiddelen voor katten, doordat ze bijna allemaal stoffen bevatten die giftig zijn voor katten.


Deze merken antizonnebrandmiddelen zijn geschikt voor katten (laatste update: april 2020)

Met dank aan al onze lezers voor de feedback, onder wie Monique de Jonge en Sylvia van Kan! We hebben helaas weer een aantal merken moeten schrappen doordat de fabrikant de samenstelling heeft veranderd. Jullie helpen ons deze lijst van middelen voor zonbescherming up to date houden door ons te mailen!

Let op! We doen er alles aan om deze lijst actueel te houden (zie ook de datum van de laatste update hierboven), maar al jaren blijkt dat de samenstelling van antizonnebrandproducten voortdurend door de fabrikanten wordt aangepast. Check altijd de ingrediënten op het moment dat je een van deze producten wil gaan kopen, of ze op dit moment nog vrij zijn van giftige stoffen voor katten.

  • Dr. Jetske Ultee suncover (klik hier voor de webshop) is al jaren onze eerste keus voor katten. Het bevat geen enkele schadelijke stof voor katten en meerdere van onze klanten hebben laten weten in de praktijk prettige ervaringen met dit product te hebben gehad
  • HighDroxy D Light
  • Urtekram
  • Hannah huidcoach Juvent

Monique voegde nog toe: “Er zit flink prijsverschil in de zonnebrandcrèmes en ik kon niet van ieder merk de SPF 50 vinden. In dat geval heb ik naar de samenstelling van SPF 30 gekeken.”


Meer lezen? Dr. Jetske Ultee heeft een blog geschreven over de ingrediënten van antizonnebrandcrèmes. Klik hier.


Interessante informatie over factor 50 van Dr. Jetske Ultee

Van de klantenservice van Dr. Jetske Ultee kregen we deze interessante informatie in maart 2019, als antwoord op de vraag wat de reden is dat zij geen factor 50 verkopen (dat het beste zou zijn voor katten):

“Daar hebben wij een reden voor. Met factor 50 wordt de crème vaak erg vol van structuur, hierdoor smeren mensen te weinig van het product waardoor ze minder goed beschermd zijn dan met een factor 30 wanneer ze voldoende van het product smeren.”

Dat is heel opvallend dat ze dit zeggen! Want dit is precies het probleem met veel antizonnebrandcrèmes die we bij katten op de behaarde, maar ongepigmenteerde (delen van de) oortjes gebruiken. Als de crème te dik en te plakkerig is, dan smeert het niet goed uit, geeft het een kat ergernis doordat de haren vastgeplakt zitten en het dus onprettig aanvoelt en het is vaak niet meer af te poetsen na een “zonnebad” met soms grote gevolgen (uitvallen van de haren). Interessante informatie en een goede reden om deze factor 30 te kiezen!


95% bescherming met factor 30

Tekst van Marlies Wakkee, dermatoloog. Klik op de afbeelding om het volledige artikel te lezen

Ook dit is natuurlijk een advies bedoeld voor mensen, maar wel heel interessante informatie dat factor 30 dus prima voldoet! Bij katten is het misschien wel lastig om “pindakaas-dik” te smeren.


Iedere 2 uur smeren als de kat de hele dag in de zon is

Het advies van deze webshop is om iedere 2 uur te smeren (bij mensen). Dat zal voor katten niet anders zijn, als de kat de hele dag in de zon is. We snappen dat dat bij sommige katten moeilijk zal gaan, misschien is het in dat geval beter ze binnen te houden tussen 10.00 en 15.00 uur.


Heb je zelf goede ervaringen met antizonnebrandproducten voor katten, die vrij zijn van alle bovengenoemde schadelijke toevoegingen? Of heb je vragen over zonbescherming voor katten? Laat het ons weten!


Lezersvraag naar aanleiding van dit artikel

We kregen een lezersvraag:

Wat is slechter? Verbrande oortjes of zonnebrandmiddel elke keer binnenkrijgen? Ik ga gewoon smeren, hoor, want die rode oortjes vind ik niks. Maar de gevolgen van het likken en dus de inname weet ik niet, dat vind ik enger…

Marieke reageerde als volgt:

Mijn katten gingen ook vaak meteen wassen na het smeren, daarom is het essentieel een product te gebruiken dat niet giftig is voor katten bij inname. Ook werkt het om de katten meteen af te leiden met iets. Dus je smeert bijv. de oortjes in VOOR het eten en je geeft ze direct eten, zodat ze er niet aan denken om zich eerst te gaan wassen. Of je leidt ze af met een rustig spelletje (juist door de warmte geen wild spel kiezen!).

Ik heb zelf een katje met geamputeerde oorschelpen en dat wil je echt niet meemaken. De operatie is erg zwaar, door de anatomie van de oren verloopt de genezing vaak moeizaam en kunnen er ontstekingen ontstaan, waardoor de kat de lampenkap nog langer op moet houden en regelmatig terug moet naar de dierenarts om pus en korstjes te verwijderen.

Dus als je het mij vraagt is het smeren en het binnenkrijgen van antizonnebrandmiddel minder schadelijk dan zonverbranding oplopen. Altijd zal een zonverbranding ontaarden in tumoren aan de oren (ik heb ervoor gekozen Chloe direct te laten opereren bij stadium 1 oorverbranding. Ik had geen zin af te wachten en jarenlang in onrust te zitten tot het tumoren zouden worden…).


Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

oververhitting door een dikke vacht?

katten en warmte

géén ijs voor huisdieren in de zomer!

goede blikvoeding voor je kat op warme dagen


Ben je tevreden Marieke’s voorlichting? Steun mij GRATIS en shop bij Zooplus!