Help, mijn kat moet op dieet!

Help, mijn kat moet op dieet!

poezen-marieke-kattenherplaatsing-blikvoeding

Door Marieke van de Weijer, kattenbezitter sinds 1986, werkzaam voor katten sinds 2003

Zoals hierboven op de foto heb ik het jarenlang gedaan, mijn katten voeren. De hele dag door stonden er brokjes en ’s morgens stond iedereen te trappelen voor een portie blikvoer. En de katten die het lustten, kregen een of twee keer per dag een kleine portie rauwe vleesvoeding zoals een eendagskuiken of gemalen rauw vlees.

tonick-eendagskuiken-rauw-voeren-kattenherplaatsing-voorlichting
Tonick in zijn jonge jaren, altijd eerst even spelen met zijn eendagskuiken voordat hij ging eten

Help, mijn kat moet op dieet!
Of: hij moet medicijnen krijgen en de andere katten mogen dat niet…

En dan worden je katten ouder, en dan is het na een bezoek aan de dierenarts ineens: help, mijn kat moet op dieet! Bijvoorbeeld omdat een kat blaasgruis heeft gekregen, zijn nieren niet meer goed werken, of je moet je kat apart gaan voeren omdat hij medicatie nodig heeft! Dat lijkt niet makkelijk als je meerdere katten hebt. Vooral als al die katten gewend zijn dat er de hele dag eten staat! Hoe kun je dat oplossen?

SureFeed Microchip Voerautomaat

Een heel mooie oplossing is een voerbakje dat reageert op de microchip van je huisdier, de SureFeed Microchip Voerautomaat.

 

Deze apparaten zijn behoorlijk prijzig en zeker als je een aantal voerbakken moet kopen omdat je meerdere katten hebt! Het is wel een heel goede investering. De SureFeed voerbakken zijn een perfecte oplossing voor het apart voeren van huisdieren en wij bevelen deze voerbakken van harte aan. Sure Petcare is een zeer professioneel en klantvriendelijk bedrijf, je krijgt hier waar voor je geld. Op ieder apparaat heb je maar liefst 3 jaar garantie en de helpdesk is zeer behulpzaam bij het zoeken naar een oplossing als je een probleem of storing hebt met je apparaat. Onze klanten bevestigen dat de klantenservice uitblinkt in service.

Een voerkast met microchipkattenluiken van SureFlap

In 2017 zagen we op Facebook een foto voorbij komen van een prachtige voerkast. In de kast zijn microchipkattenluiken verwerkt, waardoor je de katten gescheiden kunt laten eten. Deze kattenluiken op microchip zijn niet goedkoop en je moet wel een beetje kunnen klussen om zoiets te maken. Heel handig om een kast in compartimenten op te delen en de katten toegang te geven door een chipkattenluik! Je kat heeft de ruimte om lekker rustig te kunnen eten zonder gestoord te worden. Ook fijn als je peuter of hond niet van het kattenvoer af kan blijven. 🙂


help-kat-op-dieet-apart-voeren-hoe-dieetvoer-kattenherplaatsing

Allemaal een eigen vaste eetplek

In de tijd dat de eerste van mijn katten op medicatie moest, waar de andere katten dus niet aan mochten komen, waren er nog geen SureFeed voerautomaten. Ik heb het apart voeren toen opgelost met wat creativiteit. 🙂 Ik besloot de katjes te roepen voor het eten en ze allemaal een eigen, vaste plek te geven om te eten. Toen wist ik nog niet dat dat een heel goede beslissing was.

Hoe leuk de foto van mijn katten op een rijtje ook is, katten vinden het helemaal niet fijn om zo dicht naast elkaar te zitten met eten. Bij mij ging het apart voeren – omdat een van de katten medicatie moest hebben –  vanzelf. Mijn katten kozen zelf een fijne, vaste eetplek uit. Katten houden van routine en vaste rituelen en al heel snel wisten ze niet beter dan dat ze op hun eigen vaste plekje hun eten kregen. Iedereen bleef bij elkaars bakje weg, druk doende met zijn eigen eten. Ik bleef er wél bij staan tot iedereen genoeg had en dan borg ik de bakjes weer tot het volgende eetmoment op.

Ik werk fulltime, ik kan mijn katten niet meerdere keren per dag voeren

Mensen zeggen wel eens dat meerdere keren per dag voeren niet haalbaar is als je werkt. Ik heb dat niet zo ervaren. Toen ik fulltime werkte lukte het me ook altijd om alle katten apart te voeren. Het eten van een kat duurt niet lang (hier tenminste niet, hooguit 10 minuten dat ik erbij moet blijven staan om ze eventueel bij elkaars bakje weg te houden).

Ik ben jaren geleden voerrondes gaan introduceren. Dus voeren op vaste momenten van de dag. Uit nood geboren, maar wat is het goed bevallen! Ik doe het nooit anders meer.

Voerrondes

  • Ronde 1. Na het opstaan krijgt iedere kat zijn eigen bakje met medicatie (voor wie dat van toepassing is)
  • Ronde 2: Ik ga werken. Voor degenen die honger hebben staat er overdag een algemeen bakje* blikvoer om de honger te stillen als ik op mijn werk ben. Hier zit geen medicatie in en iedereen mag ervan eten.
  • Ronde 3 krijgen de katten als ik thuis kom van mijn werk. Jaren later had ik inmiddels drie bejaarde katten op medicatie staan. Allemaal kregen ze weer hun eigen bakje met een portie medicijnen (de drie oudere katten moesten 2 of 3x per dag medicatie krijgen). Het jonge meidje dat geen medicijnen hoeft, kreeg een bakje lekkers zonder toevoegingen.
  • Ronde 4 van het eten gaf ik dan rond 20.00 uur.
  • Ronde 5 kregen mijn vier katten geserveerd om 23.00 uur.
  • En als laatste, ronde 6: voordat ik naar bed ging stond er weer een ‘onschadelijk’ bakje algemeen blikvoer*, zónder medicatie, voor een of meer katten die gedurende de nacht honger hadden.

*Een algemeen bakje voer neerzetten kan natuurlijk alleen als je kat dat mag. Bij een blaasgruisdieet bijvoorbeeld mag een kat geen enkele andere soort voeding hebben. Als je geen “algemeen eten” neer kunt zetten voor iedereen, dan kun je op deze manier toch nog 4x per dag voeren.

Voor katten is het goed om meerdere keren per dag te eten

Katten zijn erbij gebaat om meerdere keren per dag een kleine portie te eten. (Waarom? Dat lees je hier.)

Zes eetmomenten per dag voor vier katten…en fulltime kunnen werken

Zo heb ik jarenlang 6 eetmomenten per dag voor vier katten mogelijk kunnen maken terwijl ik een fulltime baan had. Ja, het is veel werk en het is vooral veel afwas, maar die voerautomaten met chip bestonden nog niet en het ging hier gewoon vanzelf omdat mijn katjes zo fijn meewerkten en hun eigen, veilige eetplekje zelfs heel erg op prijs stelden.

7 soorten medicijnen op één dag

In 2017 heb ik nog maar 1 bejaarde op medicatie staan. Tonick krijgt 7 soorten medicijnen op één dag en dat is verdeeld over 3x per dag.dieet-tonick-bejaarde-kat-medicatie-kattenherplaatsing

Vaker voeren tegen overgewicht

En dan heb ik een ‘schrokkemeisje’ dat juist matig gevoerd moet worden omdat ze anders te dik wordt. Chloe heeft de neiging tot overgewicht. Als zwerfkittentje heeft zij moeten overleven op heel weinig voedsel en dit heeft zijn sporen nagelaten. In 2017 zal ze 10 jaar oud worden en nog steeds staat haar lichaam in de overlevingsmodus. Voor Chloe werkt het heel goed om meerdere keren per dag kleine porties gevoerd te krijgen. Twee keer per dag krijgt ze die in een voerpuzzel en dat vindt ze erg leuk. De laatste voerronde vindt ze het leukst. Dan gooi ik brokjes door de hele huiskamer heen en dan gaat ze jagen op haar brokjes.

chloe-activity-board-voerpuzzel-kat-katten-kattenherplaatsing (4)

 

Apart voeren? Ik doe het nooit anders meer!

Ik voer mijn katten nog steeds apart en ik ga het nooit meer anders doen. Het bevalt me uitstekend en ik zie ook precies wat iedereen binnenkrijgt. En belangrijker: mijn katten vinden dit ritueel erg fijn. Ver van elkaar vandaan eten, geen stress omdat iemand bij je etensbakje in de buurt komt, lekker rustig eten totdat je genoeg hebt. Ook al heb ik in de toekomst misschien meerdere katten die niet apart gevoerd hoeven worden omdat er niemand op dieet staat, ik doe nooit anders meer dan apart voeren.

Het is toch nog een lang verhaal geworden! Ik post het toch omdat anderen die dit lezen en misschien met de handen in het haar zitten als je meerdere katten hebt en er een op dieet moet. Ik hoop dat je iets kunt met de tips en mogelijkheden.Als je de SureFeed voerautomaat op chip wil bestellen bij Zooplus,

Ben je tevreden over onze voorlichting? Steun ons GRATIS en shop bij Zooplus!